Polen: Nieuwe markten aantrekkelijk, maar Duitsland blijft belangrijke partner

In 1987 startte Marek Marzec het Poolse bedrijf Ewa-BIS, dat zich voornamelijk bezighoudt met de import en export van verse groenten en fruit. Inmiddels is het uitgegroeid tot een exploitatiemaatschappij met kantoren in Polen, Rusland, Oekraïne, Duitsland en Canada. Het bedrijf heeft wereldwijd 200 werknemers in dienst en draaide in 2015 een omzet van €20 miljoen. Ze leveren momenteel aan meer dan 30 landen in grote delen van Europa, Afrika, Canada en ook aan een aantal Aziatische landen.
 

(Van links naar rechts) Paweł Napiórkowski, Marek Marzec en Damian Kozłowski.

"Toen het communisme in Polen viel, zag ik dat er veel nieuwe mogelijkheden kwamen. Ik besloot om daar gebruik van te maken en mijn dromen na te jagen. Ik ben gaan werken voor Makro en was verantwoordelijk voor het inkopen van versproducten. Ik werkte daar met veel plezier en toen Makro na 5 jaar onderdeel werd van de Metro Group heb ik daar nog 17,5 jaar gewerkt," zegt Marek.

In het huidige klimaat met de Russische embargo en een veranderende markt in Polen is Ewa-BIS actief op zoek naar nieuwe markten.


Ewa-BIS kantoor in Warschau.

De eerste zending met appelen naar China staat gepland voor midden oktober. Marek zegt echter dat hij nog niet weet of de export naar China succesvol zal zijn. "Ik zie dat China een belangrijke markt is. Ik heb in China gewerkt in mijn tijd bij Metro Cash and Carry en een van mijn bedrijven importeerde destijds papier uit China. Ik ken de Aziatische cultuur en herken de enorme verschillen tussen Europa en China. De Chinezen zijn erg gericht op de export. De import is enigszins nieuw voor hen."

India: een veelbelovende markt
Marek zegt ook dat hij denkt dat India een veelbelovende markt is in de toekomst en dat er veel factoren zijn die de overgang gemakkelijker zullen maken dan de export naar China. "India is een gigantische markt, de cultuur is anders, maar de taal is tenminste hetzelfde en we kunnen in het Engels communiceren. Er zijn veel handelsprogramma's tussen Polen en India gestart in de afgelopen jaren. Bijna wekelijks komen er bezoekers uit alle provincies van India op handelsmissies. We hebben ook twee of drie Pools/Indiase kamers van koophandel, wat een goed startpunt is voor de handel," zegt Marek.

"Er wordt veel gepraat over de opkomst van de middenklasse als enorme markt. Ik denk niet dat we in China, India of Rusland echt een significante toename van de middenklasse zullen zien, maar dat dit eerder een politieke kwestie is. Ik denk dat de bovenklasse als markt groot genoeg is voor Europese producten. Natuurlijk zouden we ook graag een toename zien van de middenklasse, zelfs in Europa."

Russische landbouw afhankelijk van subsidies
Ewa-BIS heeft kantoren in Rusland, waardoor Marek wat meer inside informatie heeft over de markt daar. Er zijn veel geluiden in de media dat Rusland zo veel mogelijk onafhankelijk wil worden van de groente- en fruitimport. Omdat hij de cultuur en de manier van denken van de mensen daar kent, heeft Marek zijn twijfels over de duurzaamheid van deze nieuwe ontwikkelingen.

"Ik ben al 20 jaar actief in Rusland en subsidies van de regering zouden de enige reden zijn waarom mensen daar interesse zouden hebben in het investeren in landbouw. De landbouwsector heeft zwaar geleden onder de val van het communisme. Er waren een aantal mooie boomgaarden en kassen in die tijd, maar er waren geen werknemers om ze uit te baten. Daarom is de industrie in elkaar geklapt. Het zal een heel proces zijn om de landbouwsector opnieuw op te bouwen, maar ik denk niet dat Rusland ooit een tweede Nederland zal worden. In de huidige Russische cultuur is de landbouw geen sector die respect afdwingt bij de rijken. Er is dus weinig stimulans om de sector in te gaan. De regering heeft onlangs wel aangekondigd dat ze subsidies zullen verstrekken voor het transport van groente en fruit van Rusland naar Azië om zo de prijzen onder controle te houden," zegt Marek.


Adriana Rudwicka, Piotr Porosa en Pawel Napiorkowski bij de Ewa-BIS stand tijdens de Fruit Attraction 2016.

Duitsland blijft de belangrijkste markt voor Polen
"We werken nauw samen met Duitsland, we hebben een goede relatie met hen en ze blijven de belangrijkste partner voor Polen. Ongeveer 30% van de Poolse export gaat naar deze markt. We hebben gezien dat de Duitse markt recentelijk ook meer open staat voor de import van Poolse producten. Ze zijn ook een goede zakenpartner, eerlijk en transparant in de handel," zegt Marek.

Naast verse groenten en fruit exporteert Ewa-BIS ook grote hoeveelheden appelen, peren en kersen voor de Duitse industrie, evenals biologische producten als sappen en jam. Marek vertelt dat ze nog geen samenwerking zijn gestart met de grote detailhandelketens in Duitsland omdat hij eerst met zijn telers wil zorgen dat alles voldoet aan de hoogste standaarden. Het bedrijf is actief bezig met de telers om een kwaliteitssysteem te implementeren.

"We zijn van plan om dit jaar een kleine hoeveelheid te leveren aan de detailhandelaren, die in Duitsland hele strikte kwaliteitsnormen hebben ontwikkeld, nog strenger dan de Europese standaarden. Daarom denk ik dat het belangrijk is ons niet te haasten en ervoor te zorgen dat we op en top voorbereid zijn als we de markt opgaan," concludeert Marek.

Voor meer informatie:
Marek Marzec
Ewa-Bis
Tel: +48 223439800
E-mail: m.marzec@ewabis.com.pl
www.ewabis.com.pl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven