Nieuwe mediterrane Monterosa-tomaat wil Europa veroveren

Volgens de Spaanse tomatenspecialist Gavà Grup zijn veel consumenten van mening dat tomaten hun smaak hebben verloren. "Wij kunnen nu garanderen dat we een tomaat hebben die die smaak weer terugbrengt, aldus een woordvoerder van Gavà Grup. Op de Fruit Attraction heeft het de Monterosa geïntroduceerd. Dit tomatenras wordt geteeld in Cabo de Gata in Almeria en valt op door zijn nostalgische smaak, zelfs als deze in de winter wordt geoogst. Gavà Grup heeft de nieuwe variëteit al in Europese landen als Polen en Frankrijk op de markt gezet. Het bedrijf is in september 2015 begonnen met de productie en vermarkting van de Monterosa. Er zijn plannen om de nieuwe variëteit ook op Spaanse en andere Europese markten plaatsen. Daarom is in het herfstseizoen het areaal in Cabo de Gata uitgebreid van 27 hectare tot 120 hectare. De oogst wordt geraamd op 10 miljoen kilo, terwijl dit in het vorige seizoen nog 3 miljoen kilo was.

Cabo de Gata
"We kozen voor de Monterosa, omdat we ervan overtuigd zijn dat deze soort voor een revolutie op de markt voor wintertomaten gaat zorgen. Smaak is in dit segment van groot belang," aldus woordvoerders van Gavà Grup. Het bedrijf is actief binnen het gehele Iberisch Schiereiland met uitzondering van Catalonië. De Monterosa wordt uitsluitend in de gemeente van Cabo de Gata in Almeria geteeld, omdat dit gebied de optimale omstandigheden heeft voor de teelt van deze variëteit.

"De Monterosa is niet makkelijk om te telen," aldus de woordvoerders. "Wegens de dikke huid zijn de teelt en het management ervan complexe processen. Ook zijn er nog bijkomende factoren, zoals dat de tomaat water nodig heeft dat rijk is aan mineralen en zout, of dat de tomaat heel slecht tegen ongedierte kan."

Project Monterosa
Aanvankelijk was de Monterosa ontwikkeld door het bedrijf Semillas Fitó in een project om meer smaak in tomaten te verkrijgen en om traditionele variëteiten genetisch te verbeteren. Het bedrijf had echter een partner nodig, die zowel gespecialiseerd was in de tomatenteelt als toegang had tot teeltgebieden die geschikt waren voor de Monterosa. 

Deze partner werd gevonden in Gavà Grup. Gàva Grup werd verantwoordelijk voor de teelt en selectie van de Monterosa-tomaat. "Wegens de gecompliceerde teelt van de Monterosa houden wij toezicht op het hele traject van de productie. We proberen in zoverre dat dit mogelijk is ook de kwaliteit in de gaten te houden tijdens de rest van de leveringsketen, nadat het product al door ons is verkocht."De ontwikkeling van de Monterosa
De Monterosa-tomaten zijn het resultaat van acht jaar aan onderzoek door Semillas Fitó. De variëteit is een kruising van de Girona-peertomaat en de Costoluto Genoveso.

De Girona-peertomaat heeft een beschermde oorsprongsbenaming en is een Catalaanse tomatenvariëteit. Het is een vleestomaat met een dunne schil, die ideaal is voor verse consumptie. De variëteit is compact en heeft geen zaden. Het is een delicaat product, dat voorzichtig moet worden behandeld. Als deze tomaat eenmaal rijp is, heeft hij een lage zuurgraad en een zoete smaak. 

De Costoluto Genoveso is een klassieke Italiaanse tomaat met een geschiedenis die terugloopt tot de negentiende eeuw. Het is een geribbelde tomaat met een dieprode kleur, een erg dikke schil en een zoete smaak. 

De Monterosa heeft als hybride van deze twee variëteiten een zoete, traditionele smaak met een mooie balans tussen zuur en zoet, een kruidig en intens aroma en veel vruchtvlees. Qua uiterlijk is de Monterosa een grote, aantrekkelijke, asymmetrische en geribbelde tomaat, met een dunne schil en duidelijk aanwezige kelkbladeren. Als de tomaat eenmaal rijp is heeft hij een diepe, fel roze kleur. Ondanks de dunne schil is de tomaat goed geschikt voor export wegens zijn weerstand en houdbaarheid.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven