Colruyt Group gaat over op propaan als standaardkoudemiddel
De officiële doelstelling van de Colruyt Group – waar behalve de Colruyt-winkels zelf ook de OKay- en Bio Planet-ketens toe behoren – is om in 2020 de CO2-uitstoot met 20 procent te hebben verminderd ten opzichte van de uitstoot in 2008. Omdat de Belgische retailer eerder al is overgestapt op elektriciteit uit 100 procent hernieuwbare bronnen, levert supermarktkoeling nu een relatief grote bijdrage aan de CO2-voetafdruk van het concern. Het is voor Colruyt daarom van cruciaal belang om het juiste koudemiddel te gebruiken, wil het concern aan zijn eigen duurzaamheidsdoelstellingen kunnen voldoen.
Nieuwe koudemiddeldoelstelling
Het uiteindelijke doel van de Colruyt Group is om daarbij zonder HKF's te werken. In 2012 is het bedrijf in dat kader gestart met een haalbaarheidsstudie. In december 2014 leidde deze studie tot de officiële doelstelling om alleen nog natuurlijke koudemiddelen te gaan gebruiken. Vervolgens is bestudeerd welk natuurlijk koudemiddel het beste zou aansluiten bij de criteria die Colruyt voor koeling toepast, en op basis daarvan is gekozen voor gebruik van propaan (R290). "Het is niet zo dat we denken dat CO2 geen goed koudemiddel is. Na een eerlijke evaluatie denken we echter dat propaan de beste oplossing voor ons is", aldus project engineer Collin Bootsveld.
Geen ruimte voor een tussenstap met HFO's
Veel bedrijven reageren op de strengere F-gassenregelgeving door voor synthetische koudemiddelen met een lagere GWP te kiezen; de zogenaamde HFO's. De vraag is waarom de Colruyt Group gekozen heeft voor natuurlijke koudemiddelen en niet voor HFO's.
"We hebben het gebruik van HFO's als 'tussenstap' overwogen, maar besloten om daar van af te zien", vertelt Bootsveld. "We willen ons nu direct volledig richten op natuurlijke koudemiddelen. Als we de afgelopen tijd hadden besteed aan de ombouw naar HFO's, zou dat de introductie van propaan alleen maar hebben vertraagd. Elke tussenstap is precies dat – een 'tussenstap'. De ombouw van al onze winkels betreft een schema van tien jaar; er is dus geen ruimte voor een tussenstap."
Bron: Koudeluchtbehandeling.nl