Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wilbert van Wijk, Vicus Fruit:

"Hitte hakt in hardfruit, in november zien we gevolgen"

Tholen - Hardfruittelers houden hun hart vast wat de hitte tijdens de oogstperiode met het fruit zal doen. "Kwalitatief leek het allemaal heel erg goed na een goed voorjaar en een zomer zonder al te hoge temperaturen, maar toen kwamen de temperaturen van +30ºC er tijdens de oogstperiode overheen", blikt Wilbert van Wijk van Vicus Fruit terug. "Gevolg is dat met name de peren behoorlijk aan het rijpen zijn geslagen, waarna de hardheid met de dag daalde. Wij hebben veel Smartfresh toegediend om de hardheid te handhaven, maar pas in november zullen we zien welke gevolgen deze hitte heeft gehad. Drie jaar geleden kregen we veel 'floeperds' en de vraag is of we die weer gaan krijgen. Ook van de Elstar-appelen begint de ondergrond wat gelig te worden. Daar komt ongetwijfeld wat uitval van, al hoeft dat voor de marktwerking niet eens negatief te zijn."


Wilbert, Nico en Anton van Wijk

Over de handel in de eerste maand heeft de teler geen klagen. "Wij leveren nu Elstar aan de supermarkten voor een prijs van 45-55 cent, naar gelang de maat. De prijs van Conference ligt voor de A-tjes' net onder de 6 dubbeltjes. Voor nu mag je van zo'n prijs eigenlijk niets zeggen omdat je nog geen koelkosten hebt. Als je in november nog zulke prijzen hebt, dan kom je wel tekort. De eerste week van oktober zorgt traditioneel voor een dipje in de handel. Wat ik om me heen hoor, is dat de koelcellen niet helemaal vol zitten en dat was vorig jaar toch anders. Dat hoeft helemaal niet negatief te zijn. Nu hopen dat de kwaliteitsgevolgen van het warme weer en iets minder inhakt dan we denken. Ik hoor dat sommige mensen pas afgelopen week de laatste Conference-peren van de boom hebben gehaald, over die kwaliteit heb ik wel mijn bedenkingen."



Voor meer informatie:
Vicus Fruit
Wilbert van Wijk
Beusichemseweg 134a
3997 ML 't Goy
Tel: +31 30 601 26 76
vicus@duurzaamfruit.com
www.duurzaamfruit.com