Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pruimenschaarste op Europese markt

Het Portugese pruimenseizoen is in volle gang. Hoewel er net als in de rest van Europa sprake is van weinig aanbod, zijn de productievolumes goed en zijn de prijzen redelijk.



Pruimen schaars
"Ik denk dat vanaf september tot vroeg in november er op de markten sprake gaat zijn van een grote schaarste," zegt Hugo Franco van het Portugese bedrijf Emergosol. Volgens hem zal het tekort in andere markten ervoor zorgen dat de prijzen gaan stijgen. "Op dit moment zijn onze prijzen redelijk, maar niet geweldig. Er zijn nog wat pruimen uit het Verenigd Koninkrijk op de markt, maar die zullen binnenkort op zijn. Ook is er nog wat aflopend aanbod uit andere landen. Met twee of drie weken zullen we hogere prijzen zien dan nu."

Het pruimenseizoen van Emergosol loopt ongeveer van juni tot november. Tijdens de eerste maanden zag het bedrijf wegens de tekorten veel vraag uit verschillende landen. Die is nu afgenomen door het toegenomen aanbod van andere Europese landen. Hugo Franco denkt dat met twee of drie weken er weer meer vraag naar Portugese pruimen zal zijn.



Verenigd Koninkrijk
Emergosol produceert en exporteert voornamelijk steenfruit en hardfruit als peren, appelen, pruimen, perziken en nectarines. Ook wordt er gewerkt met groenten als tomaten, courgettes en Butternut-pompoenen. Naast de eigen teelt zet Emergosol ook volumes van andere telers op de markt. Het bedrijf produceert per seizoen in totaal ongeveer 20.000 ton aan volume. De belangrijkste markt is het Verenigd Koninkrijk, waar het ongeveer 75% van zijn volume naar toe exporteert. De overige 25% wordt verdeeld tussen Ierland, Nederland, Frankrijk, Marokko, Brazilië en Zwitserland.

Brexit
Wegens het belang van de Britse markt houdt Emergosol nauwlettend de gevolgen van Brexit in de gaten. Op dit moment is echter nog onduidelijk wat deze gevolgen precies gaan zijn. "Niemand weet wat de toekomst brengt. We denken dat de vraag stabiel zal blijven, maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen," legt Franco uit. De enige duidelijke factor voor de markt is de wisselkoers van de Britse pond, maar anders dan dat kan er volgens hem alleen maar worden gespeculeerd.



Passievrucht
Momenteel zijn voor Emergosol de seizoenen voor appelen, peren, pruimen en Butternut-pompoenen aan de gang. De seizoenen lopen volgens Hugo Franco tot nu toe goed. Binnenkort brengt het bedrijf passievrucht op de markt.

"Het is voor het eerst dat passievrucht in Portugal commercieel wordt geteeld. We weten nog steeds niet zeker hoe dit zal gaan, maar we hebben goede hoop," legt Hugo Franco uit. "Met een of twee maanden beginnen we met de export naar het Verenigd Koninkrijk, Nederland en andere landen die interesse in passievrucht hebben getoond." 

De meeste landen die passievrucht produceren bevinden zich in Zuid-Amerika. Teelt in Portugal heeft daarom voor de Europese markt een logistiek voordeel. "We denken dat we een product kunnen leveren dat verser is dan van andere telers in combinatie met lagere kosten voor logistiek."

Meer informatie:
Hugo Franco, Managing Director
Emergosol
Rua do Forno, nº 60 Alto de Esteveira 2560-049 A-dos-Cunhados, Portugal
T: (+351) 261 933 351
F: (+351) 261 931 393
E: geral@emergosol.com
www.emergosol.com
Publicatiedatum: