Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ive Lambert, Group ADW:

"Consumenten die onze meloenen eten moeten het idee krijgen dat ze net geplukt zijn"



Tholen - Het Braziliaanse meloenenseizoen is twee weken geleden van start gegaan bij Group ADW met het Galia-ras. Aanstaande maandag komt de rest van de variëteiten binnen. Zowel de Gele meloen, Cantaloupe, Charentais, Watermeloen, Piel de Sapo of Groene meloen komen dan binnen. Group ADW legt de focus op meloenenrassen met een hoge brixwaarde. "Consumenten die onze meloenen eten moeten het idee krijgen dat ze net geplukt zijn", vindt Ive Lambert.



Meer vijven dan zessen
Dit is het tweede jaar dat de Braziliaanse meloenen rechtstreeks door Van Dijk Foods Belgium worden geïmporteerd en vermarkt onder het eigen merk Cebon. Volgens Ive verliep het groeiseizoen in Brazilië goed. "Het ziet er prima uit, maar traditioneel zien we dat er in het begin van de oogst wat meer 'dik' fruit komt. Van Galia komt er momenteel bijvoorbeeld meer kaliber 5, terwijl veel retailers en groothandels werken met kaliber 6. Daardoor krijg je veel vraag naar zessen en een beetje te veel vijven, maar dat moet je in de open markt op zien te lossen", vindt hij.



Europees
Er is momenteel nog een klein beetje Spaanse aanvoer van Galia op de markt. "Dit is kwalitatief zo slecht dat de meesten zijn overgestapt op Brazil. Watermeloen uit Spanje is ook over, dus dat sluit wel netjes op elkaar aan. Van Geel en Groen komen er nog wel volumes uit dit land, maar dat zal ook snel afgelopen zijn." Hij benadrukt dat ze niet focussen op volumes. "We importeren niet om te importeren, we vullen onze programma's op de juiste manier in."



Hoge brix
Ongeveer 70% van de Cebon-meloenen worden vermarkt onder het eigen merk, de rest onder private label van de klant. Aan de zijkant van de Cebon-dozen staat Ready to eat aangegeven. "Dit betekent dat de meloenen niet alleen meteen te eten zijn, maar dat de smaak ook heerlijk is. Onze eisen op rassengebied liggen heel hoog. Neem nu onze eerste Galia-aankomsten. De brixgehaltes lagen tussen de 14,5 en 16,5. Dat is vrij uniek voor een Galia, want velen zitten tussen de 10 en de 12. Ook deze week zaten we op die hoge brix-levels. Dat verschil proef je duidelijk. Het is trouwens een kunst om de juiste rassen te selecteren, ze moeten namelijk hier perfect aankomen en zijn niet meer af te rijpen. Als ze in Brazilië vertrekken moeten ze gewoon goed zijn."



Iets duurder
Hij geeft aan dat het probleem bij bepaalde Galia-rassen is dat ze er prachtig uit zien, maar niet te eten zijn. "Spanje heeft er op een bepaald moment voor gekozen om meer longlife variëteiten te telen en die hadden dan een brix van 6 tot 9. Wij hebben bewust de beste variëteiten gekozen om te produceren in Brazilië. Die zijn dan iets duurder dan de doorsnee Galia, ook omdat het rassen zijn die over het algemeen wat minder productie hebben. Of je nu een meloen eet met een brix van 9 of 15: je spreekt over een heel ander product. Wij mikken op kwaliteit."



Voor meer informatie:
Ive Lambert
Group ADW
Brussels - Belgium
Tel Brussel: 0032 2 240 11 37
Tel SKW: 0032 15 30 64 37
www.groupadw.be/