Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Nieuwe variëteiten veranderen consumptie
Grote Europese vraag naar Spaanse druiven
Het seizoen voor consumptiedruiven aan de kust van Murcia begon voor Grupo El Ciruelo op 6 juni. Het bedrijf is dankzij hun extra vroege variëteiten een van de eerste telers in dit seizoen. "We begonnen met de oogst van de pitloze witte druiven die we aan de kust telen. Deze druiven worden bedekt met plastic om hun groei te versnellen en om voor een goede fruitzetting te zorgen," zegt Cristina Gutiérrez van Grupo El Ciruelo.
De volumes zijn normaal, maar volgens Cristina Gutierrez is er op dit moment niet genoeg aanbod voor de grote vraag. "Er wordt erg snel geconsumeerd. De Europese markt heeft trek in consumptiedruiven. Egypte en Marokko hadden problemen en waren eerder klaar met hun seizoen dan normaal. De meeste Europese importeurs willen beginnen met het invoeren van Spaanse druiven als ons seizoen begint. De reden hiervoor is onze kwaliteit en onze standaard qua voedselveiligheid. Op dit moment is het een gekkenhuis en hebben we moeite om aan alle vraag tegemoet te komen."
"We denken dat de situatie zich zal verbeteren als andere telers in Murcia en Alicante over een dag of tien met hun productie zullen beginnen. Omdat er zoveel vraag is, verwacht ik dat we een goed seizoen gaan hebben," zegt Christina.
Meer consumptie van pitloze druiven
90% van het volume aan consumptiedruiven van El Ciruelo komt neer op pitloze variëteiten. De enige uitzonderingen zijn Red Globe en Dominga, die wel pitten hebben.
In Europa wordt voornamelijk gevraagd om pitloze druiven. Het Middellands Zeegebied, Spanje, Frankrijk en Italië zijn hierop een uitzondering, gezien hier nog wel druiven met pitten worden geconsumeerd. Er is echter een trend gaande waarin de pitloze druif ook in deze regio's steeds populairder wordt.
"Een aantal jaren terug was er een kleine omzet pitloze druiven in Spanje. Vandaag de dag hebben veel supermarkten echter schapruimte hieraan gewijd. Dit komt voornamelijk door de ontwikkelingen van de laatste jaren op het gebied van variëteit. De nieuwe variëteiten bieden een hele nieuwe wereld aan smaken, zorgen voor een langer seizoen en passen uitstekend bij de smaak van de Spaanse consument," zegt Cristina Gutiérrez.
"Kinderen die pitloze druiven proberen vragen bij hun ouders om meer. In de toekomst zullen ze waarschijnlijk nooit meer druiven met pit eten. Ook zorgt de toestroom van toeristen voor een grotere omzet en hebben ze een invloed op de Spaanse consumententrends. De toekomst ligt zonder twijfel echt bij pitloze druiven. Ze zijn een verbetering op de oude druivensoorten. Vandaag de dag koopt niemand nog een auto zonder automatische ramen. Sterker nog, auto's zonder automatische ramen worden niet eens meer gefabriceerd. Dit soort ontwikkelingen zie je ook bij druiven terug," zegt Christina tot slot.