Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Poleij:

"Afzet zeekraal en lamsoor neemt toe, maar concurrentie ook"

Tholen - Met de zomer in aantocht breekt er weer topdrukte aan bij J.P. Poleij. De groothandel in lamsoor en zeekraal uit Kruiningen heeft een eigen zeegroentenkwekerij, maar oogst ze ook in het wild van de schorren. "Hier in Zeeland willen ze geen andere zeekraal en lamsoor dan uit het wild. Op de schorren nemen de groenten het zout op als de vloed erover gaat en dat proef je, zonder tekort te doen aan de gekweekte zeekraal", vertelt Jan Poleij.



De Zeeuw is inmiddels dertig jaar actief met het snijden en verhandelen van zeegroenten en heeft een eigen kwekerij van 3 hectare om aan de vraag naar zeegroenten uit met name Nederland, België en Duitsland te kunnen voldoen. Daarnaast importeert hij zeegroenten uit Frankrijk van de Picardische schorren."



De seizoenen lopen voor zeekraal van begin mei tot begin september. Voor de lamsoor is dat van half maart tot half september. "De vraag naar lamsoor, maar vooral zeekraal neemt elk jaar toe. Maar er is ook meer concurrentie gekomen uit onder meer Portugal, Israël en Mexico", vertelt Jan.



Over het algemeen liggen de prijzen in het winterseizoen als de zeekraal hoofdzakelijk uit Israël komt ook een stukje hoger dan in het Zeeuwse seizoen omdat er dan minder concurrentie is.



Poleij levert zijn zeegroenten aan de horeca, horecagroothandels, winkels, groente en visboeren. "In Zeeland en West-Brabant zijn de zeegroenten het meest bekend en is de afzet het hoogst. Zeekraal en lamsoor zijn goed met vis een vlees te combineren.



"Vroeger aten ze de zeekraal hier al met een 'bolle woste' (bal gehakt)", vertelt Jan. "Tegenwoordig wordt de zeekraal veel in combinatie met asperges gegeten. De smaken combineren goed en ook kleuren zeekraal en asperges mooi op het bord."



Voor meer informatie:
J.P. Poleij
Sandeeweg 6
4416 NJ Kruiningen
Tel: 0113-381760
Mob: 06-23627231
jppoleij@zeelandnet.nl
www.poleijzeegroenten.nl