Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arne van Aalst:

“Iedereen heeft met de gesel van de markt te maken”

Tholen - Op minimale oplevingen na is de tomatenmarkt al het hele jaar bijzonder slecht. De productie is zowel in West- als in Zuid-Europa goed op stoom maar de consumptie blijft achter.

Het is al maanden drie keer niets in de tomatenmarkt. Voor de belichtende telers is het seizoen niet best geweest en de laatste 3 à 4 weken is de prijs in de traditionele teelt ook heel matig. "In april hebben we een periode gehad dat het niet slecht was", vertelt Arne van Aalst van Prominent, "de laatste weken zie je dat het over alle segmenten heel slecht is."

Diverse oorzaken
De oorzaken hiervan zijn divers. "Er zijn veel factoren aan te dragen", vertelt Arne. "In de zuidelijke landen zijn de weersomstandigheden goed. Het is warm en 's nachts koelt het voldoende af. Dat is ideaal voor de tomaten daar. Dat beïnvloedt onze markt." En er is meer nieuws uit het zuiden. Er wordt gesproken over Turkse tomaten die door de schermutselingen met Rusland op de Europese markt terechtkomen. "Die geluiden zijn nog niet bevestigd, maar dat zou ook extra druk op de markt geven."

Dan speelt nog de situatie in West-Europa . "De Nederlandse en Belgische telers zijn volop in productie en in Duitsland wordt door lokale telers ook geproduceerd. Afgezien van de periode met lekker weer rond Hemelvaart is de consumptie ook niet hoog geweest."Tomaatbreed matig
Al deze factoren los verpesten de markt niet, maar gecombineerd zorgt het voor een bedroevende prijs. Echte uitzonderingen zijn er niet – zelfs het fijnere spul heeft het moeilijk. "Juist vanuit Marokko komt dat veel. Iedereen heeft nu met de gesel van de markt te maken." Een oplossing is nog niet zo snel gevonden. "Het is eigenlijk ook een kwestie van afwachten. Zodra het beter weer wordt gaat de consumptie omhoog. De producties uit de concurrerende landen zullen minder worden en dan komt er minder druk op de markt te staan." Even doorzetten dus – en verder afwachten? "Natuurlijk zijn we de Nederlandse glastuinbouw aan het promoten, zijn we acties aan het opzetten en zijn we met afnemers in gesprek. Maar als er zoveel product voor handen is, blijft het lastig."


Voor meer informatie:
Prominent Tomatoes
 www.prominent-tomatoes.nl.