Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Tony Derwael, Bel'Export: "Meer druk uitoefenen als sector"

"Als Rusland niet snel open gaat, wordt het veel telers fataal"

Tholen - "Rusland moet weer terug open, anders gebeuren er fatale dingen", is de oproep van exporteur Tony Derwael. "Het is belangrijk dat dit duidelijk wordt bij de regering en dat we de druk opvoeren. De afzet naar Rusland is niet alleen belangrijk voor de perensector, ook de groenten en het vlees lijden hier ontzettend onder. Ik zie dat veel mensen er tam onder blijven, maar er moet snel iets gebeuren! Laten we ons verstand gebruiken en realiseren dat we Rusland gewoon nodig hebben."

Rusland wordt gemist
Hij merkt dat bij veel telers het water aan de lippen staat. "Links en rechts schijnen er nog via via peren naar Rusland te gaan, maar dat wordt steeds moeilijker. Bij andere producten lukt het zelfs niet, zoals bij de tomaat. In deze periode was Rusland voor de boycot een welkome afnemer en vertrokken er in mei wekelijks wagens vol tomaten naar dit land. Dit wordt ontzettend gemist. De prijzen zijn bar slecht en we zitten nog niet eens in het hoogseizoen."Perenmarkt - kwaliteitsproblemen
In de peren gaat het momenteel z'n gangetje en er wordt geëxporteerd naar verschillende Europese landen. "Het loopt allemaal goed door, al steken er steeds meer kwaliteitsproblemen de kop op. Dit heeft te maken met het warme en natte weer voor de pluk, waardoor de peren zich hebben volgezogen. Ik weet niet of we het seizoen wel zo lang kunnen rekken tot het nieuwe begint. Ik vrees dat er ook een deel weggegooid zal moeten worden. We hadden voor nieuwjaar meer moeten ruimen. Het uitstalleven van de peren is nog maar heel kort. Daarnaast hebben we de concurrentie uit Nieuw-Zeeland, die dit jaar een superoogst had met sublieme kwaliteit." Hij verwacht dat ze op korte termijn 'leeg' zijn. "De stock in België is niet zo heel groot meer, dat zal niet veel langer dan een maand meer duren. In Nederland is het volgens mij een ander verhaal. Het is jammer dat er steeds minder transparantie is in de voorraad, zowel in België als Nederland. Niet iedereen is even open als het gaat om de stock. Enkele jaren geleden werd dat bij ons nog geregeld door het ministerie en dat was beter. Ik mis die informatie."

Appelen - Veel naar India

"In de appelen hebben we het grote voordeel gehad dat er dit seizoen grote volumes van België naar India zijn gegaan. Een grove schatting is tussen de 500 en 1000 containers met rode appelen. We hebben er qua prijs weinig van gemerkt, dat was wel weer opvallend. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat er gewoon te veel volume was. Ik verwacht nog wel een stabiele afname de komende tijd, al vrees ik voor de Golden."

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - België
Tel +32 12 440 551
www.belexport.com
tony.derwael@belexport.com