Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw onderzoek roept vragen op

Verhoogt het eten van aardappelen de bloeddruk?

Uit een recent onderzoek kwam naar voren dat een hoge aardappelconsumptie de kans op hoge bloeddruk vergroot. Toch geven de onderzoekers toe dat het onderzoek tegenstrijdige resultaten heeft opgeleverd waardoor de betrouwbaarheid ervan in twijfel getrokken kan worden.

Aardappelen leveren veel kalium, een mineraal dat de bloeddruk verlaagt, maar hebben een hoge glycemische index die verantwoordelijk is voor sterke stijgingen van de bloedsuikerspiegel, wat de bloeddruk juist verhoogt. 

Het Harvard onderzoeksteam volgde 187.000 Amerikaanse mannen en vrouwen gedurende een periode van 20 jaar. De deelnemers vulden iedere twee jaar een vragenlijst in met betrekking tot hun eetgewoonten. Iedere vier jaar beantwoorden zij een vragenlijst over hun aardappelconsumptie.

"We stelden vast dat de kans op hoge bloeddruk bij deelnemers die vier of meer dan vier porties aardappelen per week aten met 11% verhoogd was," legt onderzoekster, Lea Borgi, uit. Volgens Borgi werd dit effect alleen bij vrouwen vastgesteld. 

"We zouden verwachten dat het effect voor zowel mannen als vrouwen geldt, dus de uitkomsten zijn verrassend." De onderzoekster vertelt verder dat het onderzoek zijn beperkingen kent omdat vragenlijsten onbetrouwbaar zijn bij het bestuderen van verbanden over een lange periode. "Aardappelen worden bovendien vaak geserveerd met zout, wat eveneens tot een hogere bloeddruk kan leiden."

Aardappelliefhebbers kunnen echter opgelucht ademhalen want in een artikel van de Universiteiten van New South Wales en Melbourne wordt namelijk beweerd dat het zinvoller is om naar het algehele voedingspatroon van de deelnemers te kijken dan zich te richten op de consumptie van één specifiek product.

"Er werd bij vrouwelijk deelnemers een bloeddrukverhogend effect vastgesteld na het eten van gebakken, gekookte of gepureerde aardappelen. Vreemd genoeg werd de consumptie van chips en frites niet in verband gebracht met een hogere bloeddruk. Wellicht liggen er andere oorzaken ten grondslag aan deze bevindingen," legt Rachel Laws, onderzoekster van de Universiteit van Melbourne, uit.

Ook voedingsdeskundige, Rebecca Reynolds, van de Universiteit van New South Wales, is kritisch over het onderzoek. "Het is niet verstandig om de aardappel in een kwaad daglicht te zetten. De voordelen van aardappelen wegen niet op tegen eventuele nadelen. Aardappelen zijn een goede bron van voedingstoffen en vezels en passen uitstekend in een gezonde voeding," aldus Reynolds.
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer