Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tip vanuit de kinderopvang:

Noten pellen goed voor motorische ontwikkeling kinderen

Noten eten wordt een stuk spannender als je zelf de noten mag kraken of pellen. Niet alleen leuk om te doen, maar ook een motorische uitdaging, waar kindervingers veel vaardigheden mee oefenen. Kinderopvang Totaal doet uit de doeken welke vaardigheden dat precies zijn en voor welke leeftijdsgroep deze het meest geschikt zijn.



(2 tot 6 jaar) Pellen
De pelpinda is een handige 'noot' om mee te beginnen, want de schil is niet zo hard. Pinda's zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten, maar ze bieden dezelfde gezondheidsvoordelen. Is het tijd voor een snack? Strooi een zak pelpinda's uit over de tafel en ga met elkaar wrijven, kraken en eten. Als kinderen nog onvoldoende kracht in hun vingers hebben om de buitenste schil te kraken, laat dan de oudere kinderen ze pellen en de jongere kinderen kunnen het donkerbruine vliesje er af wrijven. Het geeft niets als sommige vliesjes in de kindermond verdwijnen, want die zijn gewoon eetbaar. Gooi de schillen niet weg, want die vormen weer kosteloos knutselmateriaal.

(6 tot 8 jaar) Op zoek naar notenkrakers

Echt harde noten kraken is wel een moeilijk klusje, dus alleen geschikt voor de oudste kinderen. Ga met de groep speuren naar geschikte notenkrakers. Zorg voor een paar echte notenkrakers, maar stimuleer ook de creativiteit en het improvisatietalent van kinderen. Wat vind je in de knutselruimte van de school? Tangen, een werkbank, een hamer. Zo ontstaat een experimenteercentrum van allerlei vormen notenkrakers. Ga aan de slag met walnoten, welke notenkrakers werken het beste? Doe dit in echt kleine groepjes, één begeleider op een tweetal krakers, zodat je veel begeleiding kunt geven. Voorkom vooral dat er kindervingers tussen de notenkrakers komen.

(6 tot 8 jaar) Kraken
Je hebt een stapel notenkrakers en gaat aan de slag. Allerlei noten zijn geschikt. Vooral de walnoot is een uitdaging. Probeer of je ze in de natuur kunt vinden of laat ze zien in de groene schil. In die schil zit vervolgens een mooie dop, die je met elkaar kunt kraken. Na het kraken verwijder je ook het bittere vliesje door met je vingers te wrijven. Ook hier geldt weer: walnootdoppen zijn prachtig knutselmateriaal, dus niet weggooien. Of waag je met de groep aan hazelnoten. Je roostert ze even op een koekblik in de oven van het kindercentrum (8 minuten op 190 graden Celsius) en vervolgens laat je ze afkoelen. Als ze hanteerbaar zijn, wrijf je met elkaar de bruine vliesjes er af. Eet smakelijk.

(Alle leeftijden) Creatief met doppen en schillen

Het noten kraken levert een gezellige puinhoop op. Overal liggen schillen en doppen. Sorteer met de kinderen welk materiaal leuk zou zijn om mee te knutselen. Mooie hele doppen of stukjes van doppen. Sorteer ze op soort en maat in bakjes. Ga buiten nog wat aanvullend materiaal zoeken, zoals takjes, gedroogd gras, bladeren, et cetera. Zet dan een flinke pot lijn op tafel en geef elk kind een stevig vel zwart of wit papier. De basis voor een natuurlijk en fantasievol kunstwerk.

Bron: Kinderopvang Totaal
Publicatiedatum: