Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Zweden: kruiden liefst biologisch, lokaal en herkenbaar
Volgens een recent rapport van Nielson is de verkoop van verse kruiden in de afgelopen periode met 93% gestegen in Europa. Ook Scandinavische landen zoals Zweden zijn getuige van deze groei. Spisa Smaker AB, een sla- en kruidenproducent vroeg aan Zweedse consumenten wat de belangrijkste beweegredenen waren bij de aankoop van verse kruiden. De consumenten gaven aan dat de producten Zweeds moeten zijn, biologisch, lokaal geteeld en gemakkelijk te vinden in de schappen.
Het bedrijf heeft in drie delen van Zweden kassen. In de buurt van Stockholm, Göteborg en Helsingborg waardoor ze lokaal geteelde kruiden over heel Zweden kunnen aanbieden. "Onlangs hebben we nieuwe verpakkingen ontworpen, die onderscheidend zijn door de kleurrijke kokers per plantensoort. Zo is onze basilicum gelabeld met een grote 'B' op de voorzijde, en blauw. Na consumentenanalyse bleek dat 65% van de consumenten zich niet bewust is van verse kruidenmerken, dus moesten we een effectievere manier vinden om de aandacht van de klant te trekken in de supermarkt. Dat is gelukt met deze verpakking", zegt Jerry Orrebacken van Spisa smaker.
Aan de linkerkant Jerry Orrebacken van Spisa Smaker.
QR-codes zijn ook toegevoegd aan de Spisa's verpakking. Hoewel de codes populair zijn in Azië, is het op de Zweedse markt compleet nieuw. De QR-code biedt veel mogelijkheden voor zowel de consument als de winkelier. Eenmaal gescand, wordt de consument meegenomen naar een webpagina vol met recepten en tips van die specifieke kruid op de Spisa Smaker-website. De recepten zijn afhankelijk van het seizoen.
"Klanten willen geïnspireerd worden. De QR-code sluit perfect aan bij dit idee. Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en de mogelijkheid om recepten te downloaden."
Foto's van recepten vermeld op de website van bedrijf.
Maar welke kruiden groeien samen met de huidige trends. Orrebacken: "Koriander groeit in populariteit in Zweden. Mint is ook een favoriet van de Zweedse consument. Traditionele kruiden zoals tijm dalen in populariteit. Mensen zijn op zoek naar nieuwe en unieke kruiden. Amaranth (ook wel bekend als Melganzenvoet) met zijn paarsrode bladeren worden steeds populairder vanwege zijn ongewone verschijning en milde smaak. Het is een aantrekkelijke toevoeging aan bijna elk gerecht, omdat de kruid de andere ingrediënten niet overschaduwd. Waterkers en erwtenscheuten zijn upcoming."