Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
90% productie bestemd voor binnenland

Frankrijk: bijna helft tomatenproductie is trostomaat

Tholen - Tijdens De Tomato Conference in Antwerpen midden april gaf Marie Dérédec van Prince de Bretagne een presentatie over de tomatenproductie in Frankrijk. In 2015 produceerde het land ruim 600.000 ton tomaten. "36% van de nationale tomatenproductie komt uit de regio Bretagne. Uit het Zuid-Westen komt ruim 30%. In Frankrijk is bijna 90% van de productie bestemd voor binnenlandse consumptie. Franse consumenten vinden het belangrijk dat producten uit eigen land komen."



Coöperaties

Prince de Bretagne is niet de enige coöperatie in Frankrijk. "We zijn wel één van de grootste telersvereningen die tomaten levert met een areaal van 190 hectare en 103 aangesloten producenten." Andere bekende Franse coöperaties, die tomaten leveren, zijn Savéol met een areaal van 200 hectare en 87 aangesloten telers. Rougeline heeft 165 hectare en 90 telers en Océane 106 hectare en 35 telers."


Marie Dérédec van Prince de Bretagne.

Segmenten
Vanaf 2016 is de benaming in de tomatensegmenten veranderd. De trostomaat wordt het meest geproduceerd. Zo'n 40 tot 50% van de totale tomatenproductie bestaat uit trostomaten. De losse ronde tomaten hebben een aandeel van ongeveer 25% en de cherry en cocktailtomaten zo'n 10%. Daarnaast is er nog een klein aandeel speciale langwerpige, ouderwetse en/of gekleurde tomaten.



Het tomatenareaal in Frankrijk is vrij stabiel gebleven in de afgelopen jaren, maar er zijn binnen de verschillende teeltregio's wel verschuivingen te zien. Zo neemt de productie in het Zuidwesten toe. Er wordt daar ook steeds meer in kassen geteeld.
In de komende jaren gaan Franse telers verder op zoek naar antwoorden voor de markt, die smaakvolle rassen zoekt.

Gerelateerde artikelen → Zie meer