Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Vorig seizoen, productiedaling van 30%
Klimt Chileense kersensector uit het dal?
In Chili is de kersenproductie met 30% gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is voornamelijk het gevolg van El Niño, waardoor preventieve maatregelen ter voorkoming van schimmels noodzakelijk waren. Hierdoor verliep de teelt moeizaam.
"De kersenoogst vereist een snelle aanpak, iets waar vele telers niet in geslaagd zijn. We startten op 20 november en waren 15 december klaar. Om problemen te voorkomen, hebben we ons bestuivingsproces aangepast, waardoor de vruchtzetting verbeterd is. In tegenstelling tot andere telers in het land konden we 40% meer kersen oogsten dan in voorgaande jaren," vertelt Daniel Uauy van Megafrut.
Al twee jaar lang is de aanvoer van kersen beperkt waardoor de prijzen hoog zijn. Zodra de weersomstandigheden verbeteren, zal de markt naar verwachting weer normaliseren. "Voor ons telers zijn markten zoals China van belang voor goede prijzen. Hoewel dit land wereldwijd de hoogste fruitconsumptie kent, is het ook ver weg en veeleisend. Het is dan ook een uitdaging om deze markt te betreden. Afgezien daarvan is de concurrentie op de Chinese markt klein en liggen er volop mogelijkheden," aldus Uauy.
Hierbij dient opgemerkt te worden dat Chili, ondanks de concurrentie van grote producenten zoals Canada, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, er in geslaagd is een stevige positie te veroveren op de internationale markt. "We zijn een grote producent en hebben een professionele exportsector. Exportmarkten stellen steeds hogere eisen en wij moeten dus concurreren op basis van onze kwaliteit. Het op het juiste tijdstip oogsten van het fruit, efficiënte gekoelde opslag en snelle distributie zijn de sleutel naar het leveren van een hoogwaardig product. Wij worden hier steeds beter in. Zodoende kijken we met vertrouwen uit naar ons volgende seizoen."