Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kick-off International Sweet Potato Week

Culinair Nederland gaat zelf aan de slag met zoete aardappel

Tholen - In het Miele Experience Center te Vianen ging maandag officieel de International Sweet Potato Week van start. Van 14 tot 24 maart staat de zoete aardappel in de aandacht en American Sweet Potato nodigde mensen uit de foodsector uit om zelf aan de slag te gaan met de Amerikaanse exoot. Voordat de gasfornuizen werden ontstoken knipte Susan Phillips, Agricultural attaché van de Amerikaanse ambassade in Nederland, het lint door van de symbolische eerste bak zoete aardappelen en gaven zij en Charlotte Mauritz van Phaff Export Marketing, presentaties over de stand van de markt voor Amerikaanse zoete aardappelen in Nederland.


Susan Phillips knipt het lintje en opent de promotieweek

Eigenschappen

De naam zoete aardappel kan wat verwarring opleveren: "De zoete aardappel is iets totaal anders dan de gewone aardappel maar is in de retail toch vaak te vinden bij de piepers. Over die positie zijn de meningen verdeeld en daar houdt de Sweet Potato Company zich verder ook niet mee bezig," vertelt Charlotte. Phaff Export Marketing werkt voor The American Sweet potato Marketing Institute onder de werknaam american Sweet potato.


Charlotte Mauritz presenteert de zoete aardappel

Wel kan zij melden dat de zoete aardappel een kleurige aanvulling is in de schappen. "De zoete aardappel komt in drie varianten: wit, oranje en paars. De oranje is de meest zoete variant en wordt dus ook het meest gebruikt. De witte is minder zoet en de paarse is nog niet heel bekend maar daar wordt hard aan gewerkt."

Volgens Charlotte is de groeiwijze en verschijningsvorm niet het enige verschil met de normale aardappel: "De zoete aardappel bevat ontzettend veel vezels en caroteen maar heeft een lage GI-index. De zoete aardappel bevat namelijk maar maximaal 66% glucose terwijl de normale aardappel snel aan de 85% zit. En dat is goed nieuws voor suikerpatiënten. Daarnaast is het een veelzijdig product met eigenschappen, die zich lenen voor bereidingen van voorgerecht tot dessert en zelfs met wodka."



Herkomst
Als Amerikaan is Susan Phillips en is al langer bekend met de zoete aardappel. In haar thuisland is de groente een vast onderdeel van het menu op Thanksgiving en gaat zij ook regelmatig om en portie 'Fried potatoes' "De zoete aardappel is al bekend bij prehistorische stammen en sommige volken verwerken nog steeds 90% van de zoete aardappel in hun gerechten."


Michael Wilde van Eosta en Annemiek Wils van Met Smaak

En dat is volgens Susan niet voor niets: "De zoete aardappel kent hoger concentraties vitamine E en D die huidveroudering tegenaan en verhouding buiten de deur houden. Daarnaast worden de stoffen langzaam afgegeven in het bloed waardoor de consumptie je voor lange tijd energie geeft. Ook helpt de zoete aardappel in het tegengaan van kankercellen en en brengt het de bloeddruk naar beneden."



Al die eigenschappen zorgen voor een toename van consumenten die bereid zijn meer te betalen voor de zoete aardappel. Een prijs die zich laat rechtvaardigen want de zoete aardappel is een gevoelige plant die met de hand wordt geoogst en alleen gedijt in warme gebieden.


Martin Oudenes en Liana Aroutiounian van Roveg met Karin Defossez van Phaff Export Marketing

Nederland
"Nederland en zelfs Spanje zijn te koud voor de teelt," aldus Susan. "Daarom importeert Nederland 70% van de zoete aardappelen uit de Verenigde Staten. Hiermee is Nederland na het Verenigd Koninkrijk en Canada de grootste afnemer van zoete aardappelen. 91% van de oogst uit North Carolina, Mississippi, Louisiana en Californië. Daar neemt de teelt elk jaar toe," vult Susan aan. "In 2015 lag de opbrengst 5% hoger dan het jaar ervoor en nam het areaal toe met 14%."


Mark Hooiveld van Aviko en Rob Geers van Geers en Vos Agriculture

Na het doorknippen van het lint om een bakje zoete aardappelen door Susan nodigde Sweet Potato Company de genodigden uit om plaats te nemen achter de fornuizen en zelf aan de slag te gaan met de zoete aardappel.


Susan en Victor presenteren het eindresultaat na een middag achter het fornuis

Meer informatie:
American Sweet Potato
Charlotte Mauritz
Tel: 0321-387978
E: cm@phaff.com
Publicatiedatum:

© /