Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gewasbeschermingsmiddel ananas mogelijk oorzaak Parkinson

Een wetenschappelijk onderzoek dat eind vorig jaar werd gepubliceerd in het tijdschrift Neurology legt een link tussen een gewasbeschermingsmiddel dat tot in de jaren '80 gebruikt werd in de ananasteelt op Hawaii en een verhoogde kans op Parkinson. Het gaat om het middel heptachloor, dat sinds 1988 in de VS vrijwel volledig verboden is.

Professor Robert Abbott van de Shiga University of Medical Science in Otsu, Japan, en zijn collega's publiceerden de resultaten van een onderzoek waaraan 229 Japans-Amerikaanse mannen meededen die op Hawaii woonden. De mannen verstrekten data voor het onderzoek, onder andere over de hoeveelheid melk die ze dronken. Na hun overlijden stonden ze hun hersenen af voor het onderzoek.

Conclusie is dat de mannen die meer dan 500 milliliter melk per dag dronken de minste hersencellen in het substantia nigra deel van de hersenen hadden. Het is dit deel van de hersenen dat aangetast wordt door Parkinson. Daarnaast bleek dat van de mannen die melk dronken in negen van de tien gevallen residuen van heptachloor werd aangetroffen. Voor de mannen die geen melk dronken was dat 63,4 procent.

Het is bekend dat de melk van de eilandengroep vervuild is geweest met het gewasbeschermingsmiddel, waarschijnlijk kwam de stof in de melk terecht via het veevoer. In de jaren '80 werden hoge doseringen van het middel aangetroffen in melk en grondwater. Heptachloor werd toen veel gebruikt in de ananasteelt.

De onderzoekers wijzen er op dat er geen directe oorzaak voor de ontwikkeling Parkinson wordt aangetoond. Het onderzoek toont alleen een relatie aan. "De potentiële link tussen melkconsumptie, heptachloor en de ontwikkeling van Parkinson moet verder onderzocht worden," concludeert het onderzoek.

Het onderzoek kan echter wel bijdragen aan meer kennis over de ontwikkeling van de ziekte. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er geen duidelijke genetische link is, wellicht dat externe factoren een cruciale rol spelen. Volgens het Amerikaanse Parkinsons's Disease Foundation is bij 85 procent van de patiënten onduidelijk waarom de ziekte zich ontwikkelde.

Klik hier om het onderzoek te lezen.

bron: nbcnews.com
Publicatiedatum: