Rapporten voedselinfecties WHO, RIVM en USA

Norovirus voornaamste veroorzaker voedselinfecties in 2014

De afgelopen maand hebben de WHO, het RIVM en CSPI rapporten gepubliceerd over trends in voedselinfecties wereldwijd, in Nederland en in de USA. Enerzijds dragen deze rapporten bij aan inzicht in interventies op vóórkomen van uitbraken dus in de belangrijkste besmettingsroutes binnen de voedselketen, anderzijds in de beleidskeuzes ten aanzien van toezicht, voorlichting en onderzoek.

Ziekteverwekkers kunnen via verschillende routes bij de mens terecht komen. Voor groenten en fruit kan dit gebeuren tijdens productie en verwerking. Door toepassen van goede agrarische praktijk (GAP), inclusief goede bedrijfshygiëne en persoonlijke hygiëne, kunnen deze zoveel mogelijk goed worden beheerst. Er is een relatief kleine besmettingskans, maar de impact kan groot zijn. Veel groenten en fruit worden niet verhit en zijn ook bij bereiding in de keuken gevoelig voor kruisbesmettingen.

Aanzienlijke ziektelast
Uit het WHO rapport blijkt dat de ziektelast door voedselgerelateerde ziekten aanzienlijk is. Elk jaar worden 600 miljoen - bijna 1 op de 10 mensen in de wereld - ziek na het nuttigen van besmet eten. Kwetsbaar zijn vooral kinderen jonger dan vijf jaar en mensen met een laag inkomen uit Afrika en Zuid-Oost Azië. Hoewel Europa de laagste geschatte ziektelast heeft, worden hier jaarlijks meer dan 23 miljoen mensen ziek van onveilig voedsel. Dit resulteert in 5000 sterfgevallen.

In Nederland waren er in 2014 minder uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen vergeleken met 2013. Wel nam het aantal zieken toe. Het Norovirus was de belangrijkste veroorzaker van voedselinfecties.

AGF grootste aandeel ziektegevallen

In de periode 2004-2013 zijn in de USA groenten en fruit als bron geïdentificeerd in 629 uitbraken met 19.932 ziektegevallen. Groenten en fruit is daarmee als productgroep verantwoordelijk voor het grootste aantal ziektegevallen. Indien uitbraken worden gerelateerd aan de consumptiegegevens zijn groenten en fruit na zuivel de veiligste producten om te eten. In de periode van 10 jaar zijn Salmonella (>25%) en Norovirus (>60%) de geïdentificeerde ziekteverwekker voor groenten en fruit.

Rapport WHO: Estimates of the Global Burden of Foodborne Diseases
Rapport RIVM: Registratie voedselinfecties en vergiftigingen in Nederland 2014
Rapport USA: Outbreak alert! 2015

Bron: Groentenfruit Huis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven