Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Erik Postuma: "Wij investeren in de AGF-detaillist"

Postuma groeit uit haar jasje en plant nieuwbouw

Tholen - Waar veel binnenlandse AGF-groothandelaren de laatste jaren zijn afgevallen, breidt Postuma in IJsselmuiden haar activiteiten alleen maar uit. Het personeelsbestand is inmiddels de 100 gepasseerd en de groothandel groeit uit haar jasje. "Op de huidige locatie blijven zitten, is geen optie meer. We zijn druk bezig met nieuwbouw en willen binnen twee jaar in een ander pand gevestigd zijn. Nieuwbouw in de regio Kampen-IJsselmuiden heeft onze voorkeur, maar krijgen we dat niet voor elkaar, dan zullen we elders een locatie zoeken", vertelt directeur Erik Postuma.Onverminderd heeft Postuma zich ingezet voor de zelfstandige AGF-ondernemers. "Speciaalzaken zijn goed voor 60% van onze omzet, markthandel 20%, foodservice 10-15%, aangevuld met boerderijwinkels. Supermarkten vertegenwoordigen bij ons nog niet 1% van de omzet", vertelt Erik. "Wij zijn nog één van de weinige groothandelaren die investeren in de toekomst van de AGF-specialist. Onze visie is dat er een goede toekomst is voor de professionele detaillisten. Zij kunnen zich van kwalitatief van de supermarkten onderscheiden en vervullen daarnaast vaak een regionale functie. Postuma wil een toonaangevende speler in de markt blijven voor de zelfstandige AGF ondernemer."


Erik en Sjoerd Postuma

Revival
"We zien ook dat detaillisten een 'revival' meemaken. Er wordt meer verdiend dan pakweg 5-10 jaar geleden. Het aantal detaillisten zal nog wel verder dalen, maar die daling zal in onze optiek wel afvlakken", vertelt Erik. "Je hebt pakweg de toplaag met een inkomen twee à drie keer modaal. Verder is er een grote groep detaillisten die een met veel werkuren een hele goede boterham verdient en er blijft een categorie van zo'n 20-25% die vaak heel veel uur in de zaak steekt, maar daar te weinig voor terugkrijgt. Wij verwachten dat er enkele honderdtallen 'superspecialisten' overblijven de komende jaren, die alleen maar sterker worden."

Aan export waagt Postuma zich niet. "Onze visie is dat we beter één ding heel goed doen. Als je kijkt wat er allemaal bij komt kijken om de zelfstandige AGF-specialist te ontzorgen, dan willen we liever de focus houden. Wel houden we ons de laatste jaren nadrukkelijker bezig met de inkoopselectie, ook van importproduct. We sourcen niet zelf in het land van herkomst, maar halen in samenwerking met gerenommeerde importeurs de niche uit het importpakket. Huismerken als Caparros, Gregal, Bonaparte, Sunaran, Marlene en Turbana worden allemaal rechtstreeks van de teler of haven geleverd."Onderscheidingskracht AGF-specialist
"We willen product leveren waar mogelijk een meerprijsje aan zit, maar dat voldoet aan hogere specifieke wensen op het gebied van smaak en uiterlijk. Hiermee kunnen we de onderscheidingskracht van de AGF-specialist zo groot mogelijk maken. Dat doen we met telers in Nederland via het de campagne Vol Smaak, waarin we de consument kennis laten maken met de teeltwijze en vakmanschap van de telers. We zijn doorlopend bezig met het ontwikkelen van nieuwe concepten voor winkel en markt, in samenwerking met partijen als ADN en LookatFresh. Een leuk voorbeeld is ook de 'exoot van de maand' die we met Nature's Pride voeren. Begin volgend jaar lanceren we een sterk vernieuwend concept dat geschikt is voor winkel en markt", verklapt Erik.De locatie in IJsselmuiden is volgens Erik ideaal. "Daarom willen we hier ook graag blijven. Binnen anderhalf uur bereiken we 80% van het land. We hebben een landelijke dekking en onze chauffeurs rijden zes dagen per week 15 tot 20 routes. We werken nauw samen met nabijgelegen bedrijven als Wezenberg Transport en United Fresh Service en hebben goede contacten met de telers in de Koekoekspolder. Veel van onze orderpickers zijn opgeleid in de kas, waardoor ze toch een bovengemiddelde feeling hebben met het product."Klagen over de Kerstverkoop doet Erik niet. "Wij klagen sowieso niet. We hebben een fantastische week gehad. We voorzien een goede toekomst voor de overblijvende AGF-detaillisten in de breedste zin van het woord en zullen die blijven bedienen met een kwalitatief hoogwaardig, onderscheidend, en uitgebreid assortiment. Vanuit Amerika zie je de gezondheidstrend overwaaien naar Europa. Let maar op, daar gaan we de komende jaren van profiteren!"

Voor meer informatie:
Postuma AGF
Spoorstraat 47
8271 RG IJsselmuiden
Tel: 038-3370099
[email protected]
www.postuma.nl