Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frankrijk in gesprek met Rusland

Rusland boycot Oekraïne

De Russische regering heeft de economische maatregelen tegen Oekraïne uitgebreid. Vanaf 1 januari wordt voeding uit het Oost-Europese land geweerd. Aanleiding is de Oekraïense toenadering tot de EU. Frankrijk ging in gesprek met Rusland en liet doorschemeren de export van landbouwproducten te willen hervatten. Ecuador zegt te werken aan maatregelen om de export naar Rusland te vergroten en de Russische inspectie hield 20 ton Chinese pomelo's aan de grens tegen.

Rusland boycot Oekraïne
De Russische premier Medvedev heeft een decreet ondertekend dat voedsel uit Oekraïne vanaf 1 januari boycot. De boycot is een reactie tegen de Oekraïense steun voor de anti-Russische sancties. De economische maatregelen tegen Oekraïne worden daarmee aangescherpt. De boycot was al aangekondigd en zullen in werking treden als Kiev een associatieverdrag tekent met de EU, maar uiterlijk 1 januari 2016. Daarmee komen alle handelsvoordelen, die Oekraïne had voor de export naar Rusland, te vervallen.De premier zegt dat de sancties een verlies van 600 miljoen dollar zal opleveren voor Oekraïne. Aan Oekraïense zijde wordt gerekend op een verlies van 800 miljoen dollar over 2016 als gevolg van de boycot. "De kwetsbaarste sector is de zuivel, daarna volgen vlees en fruit," aldus Leonid Kozachenko, voorzitter van een branchevereniging tegen het Russische persbureau TASS. "Samen zijn deze sectoren goed voor een exportwaarde van 800 miljoen dollar. Dat is wat we zullen verliezen in 2016."
Vanaf januari treedt een vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU in werking. Rusland schorste daarom een vrijhandelsakkoord met het land. Volgens het Kremlin kan Oekraïne geen deel uitmaken van twee vrijhandelszones.

De EU heeft eerder al aangegeven dat de Unie niet bereidt is om Oekraïne te compenseren voor het wegvallen van de Russische markt. Volgens de Eurocommissaris Johannes Hahn heeft de EU voldoende geld aan Oekraïne gegeven om nieuwe markten te vinden en heeft het land voldoende tijd gehad om daarin te investeren.

Frankrijk in gesprek met Rusland
Op initiatief van de Fransen is er een gesprek geweest tussen vertegenwoordigers van Frankrijk en Rusland. Tijdens het gesprek lieten de Fransen weten de handel in landbouwproducten te willen hervatten, meldt de Russische inspectiedienst op haar website. Vanuit Bretagne vertrokken voorheen dagelijks enkele tientallen vrachtwagens met een bestemming in Rusland. De Russische inspectie wees er op dat de instantie geen beslissingen neemt over de boycot en dat de sancties zijn ingesteld in reactie op de Europese sancties tegen Rusland.

Ecuador wil export fruit vergroten
Ecuador overweegt de export van fruit naar Rusland op te schroeven. Dat zei de staatssecretaris van International Handel van het Latijns-Amerikaanse land. "We nemen maatregelen om onze aanwezigheid in Rusland te vergroten. We werken aan verschillende mechanismen om de export te vergroten," aldus de functionaris.

Rusland stuurt Chinese pomelo's terug
De Russische inspectiedienst heeft twintig ton pomelo's teruggestuurd naar Kazachstan. De documenten bij de van oorsprong Chinese producten waren in het Chinees opgesteld. Volgens Rusland zijn pomelo's een risicovol product. Het voertuig is teruggestuurd naar de exporteur.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.