Linked-by-Rail geeft impuls aan spoorvervoer Nederland - Polen

Een groep Nederlandse bedrijven slaat opnieuw de handen ineen om het spoorvervoer tussen Nederland en Polen een impuls te geven. Een eerder project betrof het verbeteren van het spoorwegvervoer tussen Rotterdam en Poznan. Dit programma richt zich op het goederenvervoer tussen Nederland en het Zuid-Poolse industriegebied Silezië.

Op 7 december tekenden Eva Dekker van RVO.nl en penvoerder van het consortium Adriaan Roest Crollius (Panteia) het Partners for International Business convenant gericht op verbetering van het spoorvervoer tussen Nederland en Polen.

Kansen in heel Polen
Het eerdere Linked-by-Rail partnership heeft een zeer aantrekkelijke shuttle treinverbinding opgeleverd tussen de Rotterdamse haven en Poznan. Op deze verbinding rijden momenteel 6 treinen per week. Deze treinen leveren een besparing op van 80% op de CO2-uitstoot. Ook in Zuid-Polen liggen grote kansen en is een directe en snelle treinverbinding mogelijk. Daarvoor moeten handelsbarrières en technische barrières worden geslecht en zal stevig worden ingezet op kennisoverdracht aan Poolse stakeholders.

Linked-by-rail
De betrokken partijen zijn: Boekesteijn Transport Service, Clip Logistics Sp, ERS Railways B.V., Koninklijk Nederlands Vervoer, Nijman/Zeetank, Nijhof Wassink B.V., Panteia, Rotterdam Havenbedrijf, Seacon Logistics Group B.V. en Van den Bosch. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Nederlandse ambassade in Warschau ondersteunen het 3-jarige actieplan.

Partners for International Business
Met de dienstverlening Partners for International Business (PIB) sluit de Nederlandse overheid een partnerschap met het bedrijfsleven. PIB richt zich op groepen van bedrijven, eventueel aangevuld met kennisinstellingen, die gezamenlijk een buitenlandse markt willen betreden. Daarbij wordt gewerkt vanuit een afgestemde strategie in plaats van losstaande activiteiten. Met economische diplomatie kan de overheid handels- en investeringsbelemmeringen proberen weg te nemen, zodat ondernemers kansen kunnen verzilveren.

PIB richt zich op Nederlandse bedrijven uit de Topsectoren (Energie, Life Sciences & Health, Creatieve Industrie, Water, Agrofood, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, High Tech Systemen en Materialen, Logistiek en Chemie) en op een aantal focuslanden.

Bron: RVO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven