Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Internationale actie

NVWA vordert ruim 100 ton gewasbeschermingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de tweede helft van november 104.000 liter vermoedelijk illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Dat gebeurde tijdens een internationale operatie, gericht op de import en verkoop van illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie. Op initiatief van de NVWA deden 7 Europese landen mee aan de operatie. De autoriteiten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Slovenië onderschepten in totaal 190.000 liter verboden middelen. Het is de eerste keer dat er op deze grote schaal is samengewerkt op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. De samenwerking wordt in de toekomst uitgebreid.

In de Nederlandse douanesystemen selecteerden inspecteurs van de NVWA zendingen die mogelijk gewasbeschermingsmiddelen bevatten en onderweg waren naar Nederland. Na het toepassen van risicoprofielen vielen 19 zendingen op. In de Rotterdamse haven heeft de NVWA samen met de Douane 8 zendingen fysiek gecontroleerd. Daarvan bleken er 6 verdacht. De zendingen waren bedoeld voor de doorvoer naar andere landen, vooral buiten de Europese Unie. De NVWA onderzoekt of afzenders en ontvangers een toelating hebben voor de handel in gewasbeschermingsmiddelen.

De NVWA ontdekte verder dat 11 zendingen met in totaal 6.000 liter schadelijke middelen waren voorzien van vervalste documenten. Op papier leek het te gaan om een onschuldige plantaardige olie. In werkelijkheid ging het om een illegaal gewasbeschermingsmiddel. Deze zendingen waren via luchthaven Schiphol binnengekomen en doorgestuurd naar 11 siertelers in verschillende delen van Nederland. De NVWA heeft de middelen bij deze siertelers in beslag genomen en proces-verbaal opgemaakt tegen hen. Het Functioneel Parket zal beslissen over het vervolg van deze zaken. In de omgeving van grensovergang Hazeldonk tussen Nederland en België heeft de NVWA samen met de politie 20 voertuigen gecontroleerd. Daarbij zijn geen gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Wel hield de politie een verdachte aan in verband met een drugszaak.

Binnen de Europese Unie mogen alleen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Deze middelen zijn uitgebreid getoetst op mogelijke schadelijke effecten voor het milieu, de volksgezondheid en de arbeidsomstandigheden van de gebruiker. Niet-toegelaten middelen zijn niet getest. Hun samenstelling is onbekend; ze bevatten soms verboden stoffen en niet zelden mengen de fabrikanten allerlei middelen. Daardoor kan er gevaar ontstaan voor mens, dier en milieu. Daarnaast is illegale handel in bestrijdingsmiddelen concurrentievervalsend. Bedrijven die de regels ontduiken hoeven minder kosten te maken dan een handelaar die zich wel aan de regels houdt. De economie is gebaat bij eerlijke handel, mede daarom pakt de overheid de illegale handel aan. De NVWA blijft dan ook streng toezien op de import van gewasbeschermingsmiddelen.

Bron: NVWA
Publicatiedatum: