Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ctgb laat gewasbeschermingsmiddelen toe voor fruit

Groen licht voor Isomate OFM Rosso Flex en uitbreiding Quickdown

Het Ctgb heeft Isomate OFM Rosso Flex toegelaten in de pruimen en perzikteelt. De NFO heeft het initiatief genomen voor deze toelating. Hiermee is het beschikbare middelenpakket in de pruimen en perzikteelt toegenomen en verduurzaamd. Frederik Bunt, voorzitter NFO-productgroep steen en houtig kleinfruit: "Deze toelating is een welkome aanvulling op het beschikbare middelenpakket in de pruimenteelt en een belangrijke stap naar verdere vergroening en verduurzaming van de pruimenteelt."

Isomate OFM Rosso Flex is een feromoonverwarring waarmee de pruimmot in pruim en de perzikmot in perzik bestreden kan worden. Het Expert Centre Speciality Crops heeft op verzoek van de NFO in 2012 het verkrijgen van meer feromoonverwarringsproducten als prioriteit benoemd. Met financiering vanuit het Fonds Kleine Toepassingen heeft de NFO geïnvesteerd in de toelating van feromoonverwarring. De toelating van Isomate OFM Rosso Flex is hiervan een
concreet resultaat.

De toelating van Isomate OFM Rosso Flex heeft de NFO in nauwe samenwerking met CBC (Europe) S.r.l. Biogard Division laten indienen. In de afgelopen tien jaar is in diverse projecten die DLV Plant heeft uitgevoerd op verzoek van pruimentelers de werking van dit product tegen pruimenmot getest.

Grote uitbreiding Quickdown

Het Ctgb heeft de toelating van Quickdown fors uitgebreid met twaalf gewassen of
gewasgroepen. Deze uitbreiding is tot stand gekomen na aanvraag van Certis Europe B.V. in nauwe samenwerking met de Coördinatoren Effectief Middelenpakket. De uitbreiding van de toelating van Quickdown is een project van het Expert Centre Speciality Crops onder coördinatie van de NFO.

Frederik Bunt, voorzitter NFO-productgroep steen en houtig kleinfruit: "Het is fantastische dat nu een extra herbicide beschikbaar is gekomen in alle onbedekte teelten steen en kleinfruit. Deze toelating is een gedeeltelijk alternatief voor de teruggang in de afgelopen jaren van het beschikbare herbicidepakket.

Het nu toegelaten gebruik als onkruidbestrijdingsmiddel in de onbedekte teelt van steenvruchten; aardbeien; bessen; druiven; braam- en framboos-achtigen (Rubus spp.); kiwi; asperges; bloemisterijgewassen; vaste plantenteelt; veredelingsteelt en zaadproductie van akkerbouw-, groente- en fruitgewassen, kruiden en sierteeltgewassen en de teelt van noten is beoordeeld volgens de procedure voor een 'kleine toepassing' (NL KUG). Dat betekent dat er geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitsonderzoek is uitgevoerd en beoordeeld. Er wordt daarom aangeraden een proefbespuiting uit te voeren. Gebruik in deze teelten komt voor risico en
verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Het Expert Centre voor Speciality Crops (www.specialitycrops.eu) is een samenwerkingsverband en kennisnetwerk, toegesneden op kleine teelten en de middelen en methoden die van belang zijn om deze veelal hoogwaardige, innovatieve teelten in Nederland en Europa mogelijk te blijven maken.

Meer informatie:
NFO
Jaco van Bruchem
T: 079 – 368 1300
E: [email protected]
Publicatiedatum: