Volgens informatie van ASOEX heeft Chili al 956.015 dozen aan tafeldruiven verscheept naar verschillende markten. Het gaat hierbij voornamelijk om de variëteiten Flame pitloos, Sugraone, Thomson pitloos, Prime en Perlette. Meer dan 100.000 dozen van elk van deze variëteiten zijn geëxporteerd.

Wat betreft de ontwikkeling van het exportseizoen van 2015-2016 zegt de voorzitter van druivencomité van ASOEX, Fernando Sat: "We zullen een normaal volume aan export bereiken in dit seizoen, als er geen negatieve weersomstandigheden zijn. Het zou qua volume een normaal jaar moeten worden. Chili exporteert traditioneel tussen de 90 miljoen en 100 miljoen dozen, dus ik denk dat we een soortgelijk aantal halen."

Sat voegde daaraan toe dat Europa in dit seizoen een kleine afname in export zou zien, net als in het vorige seizoen. "Dit komt in principe door de wisselkoers en wegens de vereisten die door sommige Europese markten worden opgelegd, waar aspecten van voedselveiligheid worden verward met technische aspecten."

In die zin zei de voorzitter dat er een vermeerdering van de binnenlandse volumes voor de Aziatische markt zou zijn, zonder dat de klanten in andere markten worden vergeten. "We zijn onze volumes naar Azië enorm aan het vergroten, vooral naar China, Zuid-Korea en Zuid-Oost-Azië en dan met name wat betreft pitloze variëteiten."

"We hebben een toename in nieuwe variëteiten, vooral pitloze soorten, wat goed is omdat we dan een meer divers aanbod en kwaliteit kunnen hebben. De Verenigde Staten is een markt waar we deze nieuwe variëteiten afstemmen. Ze werden zeer goed ontvangen. Ik praat liever niet over een specifieke variëteit, omdat dat afbreuk zou doen aan de goede kwaliteit die ze allemaal hebben. Dit is de weg vooruit en de sector heeft dat begrepen. Er worden nieuwe variëteiten geplant en de Amerikaanse supermarkten kopen die, omdat ze deze variëteiten al kennen en omdat de druiven aan hun eisen voor kwaliteit, formaat en smaak tegemoet komen," zei de voorzitter.

Het huidige seizoen
In het seizoen tot 15 december heeft Chili meer dan 950.000 dozen aan tafeldruiven naar verschillende markten geëxporteerd.

Wat betreft de doelmarkten blijven de VS en Canada de belangrijkste exportbestemmingen met een totaal van 935.746 dozen aan Chileense tafeldruiven. Daarna volgen Latijns-Amerika met 16.394 dozen en Azië met 3.857 verscheepte dozen.