Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
155,98 per 100 gram

Recordprijs voor hopscheuten op REO Veiling

Fine Fleur hopscheuten zijn een puur en natuurlijk streekproduct dat men ook wel 'het witte goud van Poperinge' noemt. De delicatesse deed op woensdag 16 december, haar naam alle eer aan tijdens de nationale primeurverkoop op de REO Veiling. De primeurhopscheuten werden geveild tegen een recordprijs van gemiddeld € 155,98 voor 100 gram. Deze frappante prijsvorming op de veilingklok bevestigt de groeiende interesse voor Fine Fleur hopscheuten.Met de feestdagen in het vooruitzicht neemt de vraag naar speciale producten traditioneel toe op de REO Veiling. Fine Fleur hopscheuten zijn zo'n bijzonder product waar de kopers van de REO Veiling met veel commerciële belangstelling naar uitkijken. De fragiele seizoensdelicatesse haalt daarom telkens een hoge veilingprijs bij haar nationale primeurverkoop. Vandaag was dat niet anders.

Tinos Fruit
Tinos Fruit uit Westkapelle plaatste de eerste druk, goed voor € 150 per 100 gr. Zaakvoerder Geert Baecke: "We bedienen klanten die specifiek op zoek zijn naar kwaliteitsvolle specialiteiten en exclusieve streekproducten op de versmarkt. Voor het 3de jaar op rij haalden we de allereerste hopscheuten van het nieuwe seizoen binnen voor topchef Sergio Herman. De vier aangekochte potjes of 1 kg komen op tafel in zijn restaurant The Jane te Antwerpen dat deze week werd bekroond met een tweede Michelin-ster in twintig maanden."

De vraag naar de primeurhopscheuten was dermate groot dat na de eerste druk de veilingprijs nog opliep. Metro Cash & Carry nam voor de 8ste keer deel aan de nationale primeurverkoop en haalde het grootste volume (2,25 kg) binnen tegen € 155,20 voor 100 gr. "Metro onderlijnt op die manier dat ze werkelijk alles in huis heeft voor haar klanten. De 9 aangekochte potjes werden evenredig verdeeld over de negen verschillende Metro stores in ons land: Antwerpen, Brussel, Evergem, Hasselt, Luik, Wevelgem, Sint-Katelijne-Waver, Namen en Vorst. Daar werd telkens 250 gr primeurhopscheuten aangeboden aan professionele horecaklanten", weet Tom Moreels, category manager fruit & groenten van Metro Cash & Carry.
ISPC was bereid € 158,10 per 100 gr te betalen voor 4 potjes of 1 kg. "Voor ISPC, leverancier voor horecazaken met vestigingen in Luik, Brussel en Gent, is er uiteraard een grote appreciatie voor het authentieke streekproduct met een onvergelijkbare smaak. ISPC differentieert zich in de markt door zowel topkwaliteit als een zeer breed assortiment aan te bieden, met focus op ultra verse producten. Hopscheuten zijn dus een absolute must voor onze klanten", aldus Ivan Sabbe die het bedrijf in 2012 overnam.

Claessens betaald recordprijs
Horeca-leverancier Groothandel Claessens te Brugge-Antwerpen betaalde de recordprijs van € 160,60 per 100 gr voor de laatste 2 potjes (0,5 kg).
De nationale primeurverkoop van vandaag had één dag vroeger plaats in vergelijking met vorig jaar. Het sociaal project van De Lovie, een centrum voor personen met een verstandelijke beperking te Poperinge, slaagde er dit jaar voor de 24ste keer in om hopscheuten aan te leveren voor de vertrouwde nationale primeurverkoop op de REO Veiling. Tien medewerkers van De Lovie waren samen gedurende zes uren aan de slag om 9 potjes van elk 250 gr marktklaar te maken. "Voor ons was het dit jaar een lastige zoektocht naar nieuwe wortelblokken. In de streek van Poperinge is de hopteelt aan een revival bezig en daarom worden in onze regio nauwelijks hopplanten gerooid. We zochten ook in de omgeving van Aalst en Halle naar hopvelden om planten te rooien. Maar ook daar wordt er weinig geraakt aan het volume hop. We contacteerden tevens enkele hoptelers in Noord-Frankrijk en waren heel bij dat een teler uit Boeschepe ons planten kon aanbieden. Ondanks het zachte najaarsweer hebben we er in november de hopplanten in goede omstandigheden gerooid", legt Eddy Lobeau van De Lovie uit.

Ook producent Marc Vandevelde uit Reningelst is een vaste leverancier van primeurhopscheuten op de REO Veiling. Hij bood vandaag 5 potjes van telkens 250 gr aan. Na een afwezigheid van enkele jaren was producent Tomas Boeraeve uit Poperinge terug op de afspraak voor de nationale primeurverkoop van vandaag. Hij leverde eveneens 5 potjes van elk 250 gram af. "Doorheen het jaar voeren we ook rode kool, witte kool en augurkjes aan op de REO Veiling. Mijn pa Carlo begon in 1985 met de hopteelt. Op ons hopveld werden in het voorbije najaar nogal wat planten gerooid en vervangen door een andere hopvariëteit. Daardoor hadden we veel wortelblokken ter beschikking en zijn we er terug bij vanaf de start van het nieuwe seizoen. Dat was inderdaad al enige tijd geleden", aldus Tomas.

Poperingse hopscheuten worden op de REO Veiling gecommercialiseerd met de Europese BGA-erkenning van streekproduct. Deze Europese BGA-erkenning wordt versterkt door de verkoop van Poperingse hopscheuten onder het kwaliteitslabel Fine Fleur. Immers, het label van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) is een Europese bevestiging voor exclusieve producten van topkwaliteit, met een grote herkenbaarheid en op een authentieke manier geteeld. Het kwaliteitslabel Fine Fleur sluit daar naadloos bij aan gezien het huismerk van de REO Veiling dezelfde kernwaarden hoog in het vaandel draagt.

Poperingse hopscheuten zijn een duurzaam streekproduct met een beperkte beschikbaarheid. Na de nationale primeurverkoop van vandaag worden aanstaande vrijdag 18 december opnieuw Fine Fleur hopscheuten te koop aangeboden op de REO veilingklok. Daarna is het wachten tot eind januari 2016. Vanaf dan gebeurt de aanvoer van de delicatesse tegen een meer regelmatig tempo. Een normaal seizoen duurt tot half april.

Voor meer informatie:
Commerciële afdeling
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101
België – 8800 Roeselare
tel. +32(0)51 23 12 11 I info@reo.be
www.reo.be
Publicatiedatum: