Tholen - De temperaturen zijn hoog voor de tijd van het jaar. Het is uiterst zacht buiten. Er wordt zelfs geen witte, maar een groene kerst voorspeld. Het is bekend dat temperatuur een bepalende factor is als het gaat om vraag en aanbod van groenten en fruit. In welke mate heeft het warmere weer invloed op de handel van wintergroenten? Worden die nog wel gegeten? Er is niet altijd peil op te trekken.Prei doet het opvallend goed
Guy Jennes, verantwoordelijk voor wintergroenten bij BelOrta, ziet op dit moment dat er momenteel niet heel veel belangstelling is voor wintergroenten. "Iedereen is van mening dat het voor bepaalde groenten wel eens stevig zou mogen winteren. Voor spruiten spreken we over ronduit slechte prijzen en ook bij vele anderen is de warmte merkbaar. Opvallend genoeg doet prei het vrij goed. Dit is de wintergroente bij uitstek, maar dit najaar bleef de prijs op niveau. Verrassend goed in vergelijking met andere jaren. Een mogelijke verklaring is dat de producties verspreider komen. Bij kouder weer vertraagt de oogst meestal vanwege moeilijkere omstandigheden op het veld."Eerder sla en tomaten?
Gaan mensen nu eerder sla en tomaten eten? Guy weet het niet zeker. "Alhoewel, voor kropsla zijn de prijzen niet verkeerd. De tomatenprijzen zijn momenteel matig, al is de binnenlandse vraag wel gestegen. Wat we wel weten, is dat mensen bij kou eerder warme gerechten zoals soepen en stoofpotjes maken."

Voor meer informatie:
Guy Jennes
BelOrta
Supervisor Verkoop
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver
T +32 (0)15 56 52 94
F +32 (0)15 56 53 60
M +32 (0)478 24 73 09
guy.jennes@belorta.be
www.belorta.be