Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
telers reageren op LEI-cijfers

“Historisch hoog inkomen? Dat verbaast me”

Tholen - Historisch hoge inkomens voor de kasgroententelers, meldt het LEI. Het gemiddelde inkomen stijgt volgens de organisatie tot een voor de sector ongekend niveau. Staat er bij het kerstdiner dit jaar dan een vette kalkoen op tafel en wordt er gesproeid met champagne? Vier telers vertellen.
 
"Historisch hoog? Dat verbaast me", reageert Arie Alblas, teler van rode paprika's. "De omzet is wel beter geweest, zeker vergeleken met de afgelopen jaren. Maar als je het met de afgelopen drie jaar verrekent, valt het niet mee." Alblas teelt al dik dertig jaar paprika. Zijn er jaren die hem wel zijn bijgebleven als historisch goed? "2007 was het laatste echt goede jaar. Je hebt altijd pieken en dalen, maar qua middenprijs zaten we toen top. Dit jaar is de middenprijs goed, maar niet historisch." Aan voorspellingen voor volgend jaar durft hij zich al helemaal niet te wagen. "Je bent wel van andere afhankelijk. Doordat Spanje laat was, hebben we goede prijzen gemaakt, maar daarop inspelen kan bijna niet." 
 
Historisch hoog is wel heel overdreven, vindt ook komkommerteler Ruud Zwinkels. "We hebben dit jaar wat meer verdiend en we hebben een paar historisch lage jaren achter de rug. Dat speelt wel mee." Als het gaat om historisch goede jaren, herinnert Zwinkels zich nog wel een seizoen, enkele jaren geleden. "Komkommers zijn altijd tricky, maar toen hebben we op het juiste moment gewisseld en nog een goede teelt tomaten erachter gezet. Beter kon op dat moment niet – elke keer dat we zes moesten gooien, gooiden we zes." Maar, vult hij nuchter aan, ook daar kun je uiteindelijk niet veel mee doen in het jaar erop. "Het blijft een loterij." De afgelopen jaren is het bedrijf zich wel meer met de afzet bezig gaan houden. "Teelttechnisch veranderen we niet schokkend veel, maar we zijn wel van drie naar vier keer telen gegaan en zijn samen met de telersvereniging in contact met de afnemer. Daarin zijn de tijden wel veranderd."
 
Jaco den Bakker, komkommerteler, kan de uitspraak wel plaatsen. "We hebben een goed jaar achter de rug, dat is zo. Deze prijzen zijn we de afgelopen vijf jaar niet meer gewend – maar die heb je wel nodig om het bedrijf rond te trekken." Hij zit dan ook wel met een iets beter gevoel aan het kerstdiner. "Maar je weet nooit wat de natuur ons brengt. Nu is het in Europa heet en droog geweest en door de lage productie zijn de prijzen hoog geweest – maar het blijft de loterij van vraag en aanbod." Die onzekerheid kent hij al van huis uit: hij nam de kwekerij over van zijn vader. "Je groeit er in op." Ondanks zijn opleiding aan de landbouwuniversiteit en ondanks die onzekerheid heeft hij dan ook nooit overwogen een ander vak uit te kiezen of te gaan voor een 9 tot 5-baan. "Het bloed kruipt waar het niet gaan kan."
 
Ook tomatenteler Paul van Schie herkent zich niet helemaal in de uitspraak. "Dat slaat nergens op. We hebben een plus gedraaid, maar om een gezonde bedrijfsvoering te hebben, moet de marge wel iets groter zijn. Losse tomaten staan al een aantal jaren onder druk. Doordat we ons de laatste jaren meer gericht hebben op de afzet, is in het prijsniveau wel meer stabiliteit gekomen, maar voldoende is het nog niet. Gelukkig zien we wat verschuiving op het gebied van areaal. Dat biedt perspectief voor 2016. Ik zeg wel eens dat wij niet afhankelijk zijn van de economie maar wel van het klimaat in Europa. Dat zag je van het najaar. Om te zorgen dat er in de tuinbouw weer geïnvesteerd kan worden, moeten de financieringslasten omlaag en daar hebben we meerdere goede jaren voor nodig.