Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

John Davey van Dutoit Agri:

"Gros uienimport uit Nederland"

Dutoit Agri importeert uien naar Zuid-Afrika buiten het eigen seizoen. "We beginnen normaal te importeren vanuit Egypte, voornamelijk rode uien. Dan schakelen we over naar Spanje en Frankrijk, maar het merendeel van de import komt uit Nederland. We krijgen ook sjalotten, biologische uien en gele uien uit Frankrijk en Nederland," zegt John Davey van Dutoit Agri.

"De prijzen zijn gebaseerd op de Europese markt, maar de wisselkoers maakt dit erg moeilijk. De hoge prijs, die je moet betalen voor de uien, wordt namelijk niet door de hogere kwaliteit gerechtvaardigd," legt Davey uit. "Afgezien van de Europese kwaliteit zijn de lokaal geteelde bruine uien van de periode van september tot december verbeterd in de afgelopen paar jaar. Elk jaar heb je toegang tot prijzen en kwaliteit in de EU tegenover lokale teelt. Ik zie dat het tijdsraam voor mogelijkheden zich sluit."

Dutoit probeert om producten met de beste kwaliteit vanuit Europa te halen. Davey zegt dat de Zuid-Afrikaanse retailmarkt erg streng is wat betreft de cosmetische kwaliteit van uien en dat consumenten geen uien accepteren met watervlekken, zoals je die vaak bij Europese uien aantreft.

Er is geen sprake van een importstop in januari als het Zuid-Afrikaanse seizoen begint. Dutoit heeft al de vroege Westkaapuien op de markt gebracht, waarbij de rest in januari volgt.

Davey maakt zich in eerste instantie zorgen over de huidige weersomstandigheden. "We hebben momenteel een droogte in Zuid-Afrika. De verwachting was dat de uien kleiner zouden zijn. We hebben erg droge teeltomstandigheden gehad en er is waterschaarste." Het bedrijf zag echter het tegendeel in zijn velden. "De gewassen groeien erg goed en we verwachten een bovengemiddelde opbrengst en maat van de uien," zegt Davey.

In het komende seizoen is er misschien sprake van dat de mogelijkheid tot opslag van de uien invloed ondervindt van de zware weersomstandigheden in de Noordkaap. "We vermoeden dat de uien eerder vroeger uitverkocht zullen worden dan dat ze achtergehouden worden, wegens het risico voor de kwaliteit. We verwachten daarom een bovengemiddelde lokale prijs voor uien in 2016. We hopen ook dat de sector meer product zal exporteren met een gunstige wisselkoers, die de lokale prijzen op zullen drijven wegens de beperkte beschikbaarheid."

Voor meer informatie:
John Davey
Dutoit Agri
Tel: +27 (0)23 313 3118
Email: john@dutoit.com
www.dutoit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.