"De vraag naar kiwi's is momenteel behoudend tot rustig te noemen", zegt een fruitimporteur uit Zuid-Duitsland. "Het valt echter te verwachten dat de vraag vanuit in de klant in de laatste week voor kerst nog een keer aan zal trekken." De handel importeert zijn producten onder andere uit Griekenland. "Momenteel importeren we weer Hayward-kiwi's uit Griekse teelt", aldus een handelaar. "Met de kwaliteit zijn we zeer tevreden."Griekenland is binnen Europa de op één na grootste kiwiproducent. Deskundigen verwachten dat de kiwiproductie dit jaar nog een keer zal toenemen. Er zou een totale oogst van 30.000 ton bereikt kunnen worden. De reden van de productiestijging is de komst van nieuwe plantages.

"De markt is momenteel ongebruikelijk rustig", legt de deskundige uit. "Een concrete reden hiervoor weet ik weliswaar niet, maar het zou aan het ongebruikelijk milde weer kunnen liggen." Nu wacht de handelaar op de feestdagen. "In de komende weken valt er echter weer te rekenen op het aantrekken van de markt.".

Italië is tegenwoordig de grootste kiwiconcurrent van Griekenland. Deskundigen prognosticeren voor seizoen 2015/16 een oogst van circa 495.505 ton Italiaanse kiwi's.