Het Sharon district in Israël staat bekend vanwege de citrus- en aardbeienteelt. Yosef's Farm, gelegen in Moshav, legt zich toe op de ontwikkeling van nieuwe aardbeienrassen. 

Het bedrijf, dat opgericht werd door Shalom Yosef, teelt onder meer de nieuwe rassen, Rotem en Shaked, die gekenmerkt worden door een snelle groei en rijping. Ook ontwikkelt het bedrijf nieuwe methoden om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te beperken, zoals het toepassen van 'goede insecten' om ziekten en plagen uit te roeien.

In Kibbutz Merom Golan heeft men het aardbeienseizoen naar de zomermaanden weten te verlengen. Normaal gesproken behoren aardbeien tot het winterfruit. Het telen van aardbeien vereist koele weersomstandigheden en een aantal uren daglicht. Het koelere klimaat op de Golanvlakte is daarom ideaal voor de aardbeienteelt.

Een andere factor, die noodzakelijk is voor de aardbeienteelt, is beschutting tegen de wind. Vandaar dat veel velden met plastic koepels zijn afgedekt. Aardbeien worden geplant in oktober en de eerste volumes komen midden december op de markt.

Telers uit Gaza en Palestina hebben een bezoek aan Israël gebracht om zich te verdiepen in nieuwe aardbeienrassen en teeltmethoden. De rondleidingen werden verzorgd door het civiel bestuur van Judea in het kader van een samenwerkingsverband tussen Israëlische en Palestijnse telers.


Bron: jpupdates.com