Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook Belgische GMO-terugvordering

Tholen - Europa vordert ook in België een flink bedrag aan GMO-subsidie terug. Het gaat om 4,1 miljoen euro, uitgekeerd aan coöperatie Greenbow. België heeft het hoger beroep in deze zaak onlangs verloren. 

De zaak lijkt op de Nederlandse FresQ-zaak. Ook daarin bleek achteraf de erkenning van de coöperatie niet in orde. De GMO-subsidie was echter via de landelijke overheid al uitgekeerd aan de coöperatie. De Europese Commissie vordert dan geld terug van de landelijke overheid. Die moet het geld dan weer terughalen bij de vereniging.

Greenbow
In dit geval gaat het om ruim 4,1 miljoen euro, tussen 1 april 2008 en 1 april 2010 uitgekeerd aan de coöperatie Greenbow. Greenbow verenigde vier subcoöperaties: Greenpartners, New Green, Green Diamond en Green Farm, met elk een eigen specialisme. Later verklaarde een van de vier coöperaties dat ze genoodzaakt waren samen te werken, omdat je in België pas bij veertig leden in aanmerking komt voor erkenning en voor subsidies.

Na een reguliere controle in januari 2010 trok de Europese Commissie de erkenning van Greenbow in. De Europese Commissie vond dat er sprake was van een totaal gebrek aan controle op de subcoöperaties, die onafhankelijk van elkaar opereerden. Er werd geconstateerd dat coöperatie Greenbow zelf weinig tot geen toegevoegde waarde had. Bovendien leek slechts één van de vier subleden het operationele programma te beheren en meer dan de andere te profiteren van de erkenning. 

De uitgekeerde subsidie werd vervolgens teruggevorderd van België. Het land is daarom naar het Europees Gerecht gestapt. Nadat ze daar in 2013 geen gelijk kregen, zijn ze naar het Europees Hof van Justitie gegaan. Zij kijken niet meer naar de situatie bij Greenbow zelf, maar kijkt alleen of de rechtsregels goed zijn toegepast. België formuleerde vijf grieven, vijf schendingen van het Europees recht. Die zijn allemaal afgewezen.

Terugvorderen
In de FresQ-zaak is het de vraag hoe het geld teruggevorderd kan en gaat worden. Een land is verplicht hier moeite voor te doen en in België lijkt dit al in gang te zijn gezet. "Zolang er geen definitieve uitspraak is van het Hof van Justitie, is er geen impact op de begroting", verklaarde premier Kris Peeters in 2013 hierover. "Het is uiteraard wel zo dat in afwachting van een definitieve uitspraak de komende maanden dit bedrag zal worden verrekend met de uitbetaalde subsidies van de beide betrokken betaalorganen, respectievelijk van het Agentschap voor Landbouw en Visserij en van het Belgisch Interventie- en Restitutiebureau." Of het agentschap voor Landbouw en Visserij het al heeft doorberekend aan de betrokken telers of coöperaties, is niet bekend. De vier coöperaties die eerst onder Greenbow vielen, zijn nadat de erkenning is ingetrokken onafhankelijk van elkaar erkend. Kasgroentencoöperatie Greenpartners fuseerde met Brava in 2011 tot Coobra en is inmiddels opgegaan in BelOrta.


Publicatiedatum: