Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA onderzoekt fruitteelt in 2016 op naleving milieuvoorschriften

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de jaren 2008 en 2012 een onderzoek in de fruitteelt uitgevoerd naar het op voorraad hebben van in Nederland toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en het gebruik volgens de voorschriften. De NVWA is voornemens in 2016 opnieuw in de fruitteelt een uitgebreid project uit te voeren gericht op het verbeteren van de naleving. Dat schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer naar aanleiding van een rapport van Greenpeace.

In 2012 leefde 63% van de bedrijven alle regels na. Hierdoor is de fruitteelt één van de prioritaire doelgroepen. Van de bedrijven overtraden 20% de regels onbewust (bijvoorbeeld niet goed reinigen van spuitapparatuur na een vorig gebruik) en 17% bewust (bijvoorbeeld gebruik niet in de teelt toegelaten middelen). De bewuste overtreders zijn beboet.

Van Dam is niet van plan om voor de fruitteelt aanvullende maatregelen af te kondigen omdat er al maatregelen verplicht zijn om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater te verminderen. Daarnaast vindt constructief overleg plaats met de sector over het uitvoeren van verdere driftbeperkende maatregelen.

Bron: NVWA
Publicatiedatum: