Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

President Poetin:

“Russische reactie meer dan boycot tomaten”

De politieke spanningen tussen Turkije en Rusland lopen verder op. Vorige week liet president Poetin doorschemeren dat een boycot niet de enige maatregelen zijn die het land zal nemen. Afgelopen weekend loste een Russisch marineschip waarschuwingsschoten naar een Turkse vissersboot. Bij de Russische douane werden wederom verschillende partijen mandarijnen en tomaten terug gestuurd naar Turkije. Volgens de Russen was het fruit besmet.Oplopende spanningen
"Allah moet de Turkse regeringskliek gestraft hebben door hun verstand en rede weg te nemen," zei Poetin. "Als iemand denkt dat ze na een oorlogsmisdaad, de moord op onze mensen, wegkomen met een boycot van hun tomaten en wat limieten op bouwprojecten en andere sectoren, komt bedrogen uit." Rusland publiceerde onlangs bewijzen dat Turkije betrokken is bij de oliehandel van ISIS. Daarnaast keurt het Kremlin de aanwezigheid van Turkse troepen in Noord-Irak af. Rusland ziet dit als een invasie van Noord-Irak. Turkije zegt op haar beurt bewijzen te hebben dat Rusland betrokken is bij de oliehandel met ISIS. De olie is een belangrijke financiële bron voor ISIS.

Afgelopen weekend, op de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Turkije, loste een Russisch marineschip waarschuwingsschoten. De Turkse vissersboot zou op ramkoers gelegen hebben met het Russische schip en pas vlakbij van koers veranderd zijn.

Tussen 14 en 18 december voert Rusland een patrouille vlucht uit boven Turkije. De Russen maken daarvoor gebruik van de Open Skies Treaty, een verdrag uit begin jaren '90 dat in 2002 in werking trad en de transparantie tussen landen moet bevorderen. Doel is om naleving van verdragen te kunnen controleren. Onder andere Rusland, Canada, VS en enkele Europese landen zijn aangesloten bij dit verdrag. Aan boord van het Russische observatietoestel zijn ook enkele Turkse waarnemers aanwezig, die een oogje in het zeil houden.

Spaanse telers blij met ontzien Turkse citroenen
Dat de Russische boycot niet geldt voor Turkse citroenen pakt positief uit voor Spanje, denken Spaanse telers. Eerder waren er zorgen dat een boycot van al het Turkse citrus de Europese markt zou overspoelen met Turks citrus.

Druk op Oekraïense markt door boycot Turkije
Handelaren in Oekraïne zeggen dat de boycot van Turkse producten de druk op de prijzen in het Oost-Europese land opvoert. De Turkse producten moeten concurreren met mandarijnen en granaatappelen uit onder andere Georgië en Azerbeidzjan. Oekraïne, Rusland en Polen zijn belangrijke markten voor de Turkse exporteurs.

Turkse tomaten en citrus gestopt
Op de grens tussen Letland en Rusland is 19 ton Turkse tomaten gestopt. Volgens de inspectie was de partij besmet met de Western Flower Thrips, een vlieg die meerdere gewassen kan aantasten.
Verder naar het zuiden, in de haven van Kavkaz, Krasnodar, stopte de inspectie een partij van bijna 50 ton mandarijnen. Volgens de inspectie werden er levende larven in het citrus aangetroffen. Een ander schip met 20 ton mandarijnen werd om dezelfde reden retour gestuurd.

Moldavië en Oezbekistan profiteren van boycot
Volgens Russische journalisten van Gazeta.ru profiteren Moldavië en Oezbekistan het meest van de boycot. Geleidelijk verdwijnen de Turkse producten uit de supermarkten en worden vervangen voor bijvoorbeeld druiven uit Moldavië of Oezbekistan. Volgens de journalisten is nog ongeveer de helft van de tomaten en een derde van de sinaasappelen van Turkse origine. Mandarijnen en druiven uit Turkije zouden al niet meer verkrijgbaar zijn. Wel zijn er bijvoorbeeld druiven uit Peru voor 250 roebel (3,28 euro) per kilo, Marokko voor 280 roebel (3,68 euro) per kilo. In dat opzicht hebben druiven uit Moldavië een voordeel. Die kosten 200 roebel (2,63 euro) per kilo.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.