Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijzen van Mexicaanse ananas omlaag als gevolg

Ananas uit Costa Rica overspoelt de markt

Gestage verschepingen aan ananas uit Costa Rica hebben de prijzen laag gehouden, zowel voor fruit uit Centraal-Amerika aan de oostkust als voor Mexicaanse import. Hoewel de grillige aard van de ananasmarkt van de laatste jaren het moeilijker maakt om te voorspellen waar de prijzen heen gaan, wordt verwacht dat de markt hetzelfde zal blijven of een dip mee zal maken aan het einde van het jaar.

"We hebben veel fruit zien komen uit Costa Rica, wat het moeilijk heeft gemaakt voor Mexicaanse telers om te concurreren," zegt Elizabeth Chang van Bananera Muchachita in McAllen, Texas. "In de afgelopen maand is de markt overspoeld met ananas uit Costa Rica en Honduras." Dat heeft samen met de redelijk kleine vraag de prijzen in toom gehouden. Op 10 december waren de prijzen voor een carton Golden Ripe uit Mexico ergens tussen de $5,50 en $7,50 (€5,02 en €6,95) en gingen cartons uit Costa Rica, Ecuador en Panama voor $8,00 (€7,31).

"Fruit uit Centraal- en Zuid-Amerika heeft normaal een hogere prijs dan Mexicaans fruit, zelfs als de kwaliteit heel erg overeenkomt," zegt Chang. Ze voegt toe dat de ananasmarkt normaal aan het eind van het jaar in mineur raakt, dus ze verwacht dat prijzen af zullen nemen in deze maand. Maar gezien de manier waarop de ananasmarkt zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, is het onmogelijk om te zeggen of dit daadwerkelijk gaat gebeuren.

"De laatste vier of vijf jaar is de ananasmarkt erg instabiel geweest," zegt Chang. "Prijzen gaan op en neer en er is geen regel aan de hand waarvan je kunt zeggen wanneer er pieken gaan zijn. De markt leek de laatste vier jaar wel op een achtbaan."

Voor meer informatie:
Elizabeth Chang
Bananera Muchachita
+1 956 631 0444
Publicatiedatum: