BLE marktbericht week 49/2015

Duitsland: zwakke komkommerprijzen en paprikahandel zonder hoogtepunten

De komkommerprijzen zijn zwak op de Duitse markt. Het Spaanse aanbod domineert de handel. Aan de zwakke maar constante vraag kon moeiteloos worden voldaan. Vaak was de beschikbaarheid te groot, zodat de prijzen verlaagd moesten worden. Dat blijkt uit het BLE marktbericht van week 49/2015.

Sla
IJsbergsla werd uitsluitend vanuit Spanje aangevoerd. Bij een licht afgenomen aanbod bleven de noteringen over het algemeen onveranderd.

Komkommer
Bij komkommers domineerde het Spaanse aanbod de handel. Aan de zwakke maar constante vraag kon moeiteloos worden voldaan. Vaak was de beschikbaarheid te groot, zodat de prijzen verlaagd moesten worden. 

Tomaten
Trostomaten stamden voornamelijk uit Nederland, België en Spanje, terwijl er bij de ronde tomaten ook veel Marokkaanse producten op de markt waren.

Bloemkool
Het Duitse bloemkoolseizoen ging langzaam ten einde. De beschikbaarheid nam af en de kwaliteitsonzekerheid nam toe. Hierdoor ontstond er veel plaats voor de concurrentie uit Frankrijk.

Paprika's

Spanje domineerde de handel, gevolgd door Turkije. De vraag kon probleemloos gedekt worden. In z'n geheel genomen was er sprake van een paprikahandel zonder hoogtepunten.

Uien

Consumptieuien stamden uitsluitend uit Spanje. Hun beschikbaarheid bleef te overzien. De prijzen bleven vaak op een stabiel niveau.

Appelen
De afzet van appelen verliep haperend: het was duidelijk te merken dat in de week van Sinterklaas andere fruitsoorten, met name citrus, bij de klanten in het middelpunt van de belangstelling stonden. Duitsland domineerde de handel met ettelijke variëteiten: Elstar, Braeburn, Jonagold en Boskoop stonden daarbij bovenaan in het productpalet. Italië en Frankrijk leverden voornamelijk Golden Delicious en Granny Smith appelen. Nederlandse partijen completeerden het aanbod. Aan de zwakke vraag kon ondanks een afgenomen aanbod gemakkelijk worden voldaan. De prijzen veranderden daardoor doorgaans niet sterk. In Keulen bood men Italiaanse Pink Lady appelen in dozen van 2 kg aan. Dit droeg echter ook niet bij aan een bespoediging van de verkoop.Peren
Italië domineerde de handel met Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ peren. Duitsland was vooral met Alexander Lucas en Conference op de markt vertegenwoordigd.

Druiven
Zoals verwacht startte het seizoen van de Zuid-Afrikaanse druiven, die in totaal echter slechts een klein deel van het assortiment vormden. Over het algemeen lukte het om voldoende aan de vraag te kunnen voldoen.

Kiwi's
Met het aanbod kon zonder moeilijkheden aan de vraag worden voldaan, waarbij de prijzen niet wezenlijk veranderden. Hier en daar werden Italiaanse partijen iets goedkoper.

Sinaasappelen
Navelina sinaasappelen domineerden het aanbod en kwamen uit Spanje, Italië en Griekenland. Zoals verwacht arriveerden de eerste bloedsinaasappelen uit Italië en deze werden aan het aanbod toegevoegd.

Klein citrus
De beschikbaarheid veranderde nauwelijks en was voldoende om aan de continue vraag te voldoen. Met name vanaf donderdag breidden de afzetmogelijkheden zich sterk uit.

Citroenen
De toevoer van Spaanse Primofiori citroenen bepaalde de handel. Turkse Enterdonato citroenen vulden het aanbod aan. Bovendien arriveerden er enkele partijen uit Italië en Griekenland die het aanbod completeerden.

Bananen
Zoals gebruikelijk was het aanbod voldoende afgestemd op de behouden vraag. De noteringen bleven vaak op een stabiel niveau.

Bron: BLE

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.