Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans van Luijk, Van Nature:

"Er is toekomst voor de Nederlandse tuinbouw"

Tholen - Na moeizame jaren in de kasgroentensector sprong 2015 er weer eens uit als positief jaar. Toch is van een geluksjaar volgens directeur Hans van Luijk van telersvereniging Van Nature geen sprake. "Vraag en aanbod bepalen de markt. Eens in de paar jaar zitten de klimatologische en marktomstandigheden voor Zuid-Europese productie tegen. Dat was dit jaar het geval en dan varen wij daar wel bij. Volgend jaar kan het zomaar heel anders zijn als de producties elders in Europa hoog zijn en de markt overvoerd wordt. Maar we kijken met vertrouwen naar 2016."

"Het tomatenseizoen zag er dit jaar in het begin niet rooskleurig uit maar voor de meeste segmenten. Losse tomaat uitgezonderd, is het uiteindelijk meegevallen. Door klimatologische omstandigheden elders ontstond er in Europa veel vraag. De zomer heeft veel goedgemaakt en de meeste telers kijken daardoor terug op een positief, goed jaar", vervolgt Hans. "De paprikamarkt was aan het begin van het seizoen wat beter, maar kende ook een goed najaar en voor de komkommers gold eigenlijk dat het seizoen structureel goed was. Spanje was op tijd van de markt en er was een bijzonder goede zomer- en najaarsvraag."

"Dit positieve jaar heeft gelukkig voor wat rust bij de telers gezorgd. Iedereen stopt toch zijn vermogen en inspanningen in zijn bedrijf en dan is het wel zo prettig dat daar beloning voor terugkomt. Tevens kunnen verplichtingen aan financiers nagekomen worden hetgeen rust brengt. Ik ben licht positief gestemd over de toekomst van de Nederlandse tuinbouw en geloof niet in doemverhalen. Qua klimaat en centrale ligging blijft Nederland erg gunstig, dat zal echt niet zomaar verdwijnen.

Luiken open
Daarbij vind ik de samenwerkingsverbanden, die steeds meer worden gezocht, positief. De afspraken in Coalitie HOT, tussen telersverenigingen, Rabobank en overheid onder leiding van Cees Veerman kunnen veel in gang zetten", verwacht Hans. "De meeste organisaties zijn de laatste jaren sterk op hun eigen bedrijf gericht geweest. Ik hoop dat nu de luiken open gaan naar buiten, waarbij er weer sociale cohesie ontstaat met respect voor elkaars standpunten. Er valt veel aan te pakken op het gebied van lobbywerk, belangenbehartiging, markttoegang, market intelligence en dat soort zaken."

"Binnen Van Nature hebben we altijd de samenwerking gezocht. Momenteel zijn we volop in fusiebespreking met Best of Four. Als besturen zijn we het inmiddels zo goed als eens, maar in februari zullen de telers de beslissing nemen. Als we fuseren worden onze marktkansen een stuk breder, mede dankzij een uitgebreider assortiment met onder meer hardfruit en een meer gevarieerd vollegrondsgroentenpakket. Dat was geen noodzaak, maar we kunnen onze handelspartners en klanten daardoor wel breder gaan bedienen", vertelt Hans.

"Als Van Nature hebben we een goed jaar achter de rug. Richting volgend jaar verwacht ik weinig verschuivingen tussen teelten en afzetpartijen. Ook wij vertegenwoordigen weer een areaal dat stabiel is ten opzichte van vorig jaar. We gaan met vertrouwen het nieuwe jaar in."

www.nature.nl