Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabobank wil zich meer richten op AGF-sector

De Rabobank heeft op 9 december besloten tot een nieuwe strategische koers. De bank wil met haar coöperatieve missie een gerichte bijdrage leveren aan de welvaart en het welzijn van Nederland en als food & agribank aan het duurzaam voeden van de wereld. Dat is besloten door de centrale kringvergadering. Daarnaast heeft de algemene vergadering unaniem ingestemd met de aanpassingen in de besturing van de bank.

Rabobank vormt vanaf 1 januari 2016 één coöperatieve Rabobank met één bankvergunning en één jaarrekening. De ledenraden van alle 106 lokale Rabobanken stemden op 2 december al in met de nieuwe structuur. Met het oog op de voorgenomen prestatieverbetering zullen alle bedrijfsonderdelen efficiencyverbeteringen doorvoeren. In de periode 2016-2018 zal het aantal arbeidsplaatsen met 9.000 dalen, hoofdzakelijk in de back-office en ondersteunende diensten van de bank.De Rabobank wil toonaangevend zijn in Nederland en internationaal leidend in food en agri.

De bank wil ook stevig verankerd blijven in lokale gemeenschappen. Er wordt gestreefd naar een substantieel hogere klanttevredenheid. De komende jaren zal worden geïnvesteerd in verschillende nieuwe vormen van contactpunten in aanvulling op de huidige bankkantoren. Hier wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van mobiele adviespunten, pop-up stores en advies aan huis. Volgend jaar zullen er enkele honderden worden geïntroduceerd. De dienstverlening aan bedrijven wordt uitgebreid naar financieel regisseurschap, waarmee Rabobank een breder palet aan financieringsbehoeften van ondernemers kan bedienen.

Ook bij institutionele beleggers die geïnteresseerd zijn in investeringen in Nederlandse en Food & Agri-bedrijven treedt de Rabobank vaker op als intermediair.De Rabobank streeft naar een CET1 ratio tussen de 14-17% en en total capital ratio tussen de 25-30% in 2020. Een forse prestatieverbetering moet gaan resulteren in een rendement van 8% op het geïnvesteerde vermogen, rekening houdend met de consequenties van hogere kapitaaleisen.

Het verbeteringsprogramma beoogt een stijging van het bruto resultaat met 2,1 miljard in 2020, te realiseren door kostenbesparingen en opbrengstenverhogingen. Dit resulteert in een cost/income ratio van circa 50% in 2020. Strategisch kiest de Rabobank voor groei in food & agri internationaal en voor focus op groeithema's in Nederland: landbouw en voedsel, mobiliteit, vitaliteit, grondstoffen, water en wonen.De reductie in arbeidsplaatsen vindt plaats in aanvulling op de bestaande programma's, waarmee nog een resterende daling van 3.000 arbeidsplaatsen gemoeid is. In lijn met het streven om dichterbij klanten te opereren worden functies van medewerkers die de klant bedienen zoveel mogelijk ontzien.

De aanvullende reductie van 9.000 arbeidsplaatsen zal gefaseerd verlopen en de Rabobank zal in nauw overleg met de medezeggenschap en vakorganisaties zorg dragen voor een zorgvuldig verloop van het proces. De reductie zal mede worden gerealiseerd door natuurlijk verloop en de afname van externe medewerkers. Alle inzet is er op gericht medewerkers van werk naar werk te helpen. de Rabobank spant zich maximaal in om gedwongen ontslagen te voorkomen.

Bron: Rabobank
Publicatiedatum: