Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roebel weer onderuit

Turkse sector vraagt overheid om maatregelen

De Turkse citrussector heeft de regering om maatregelen gevraagd, die de verliezen binnen de sector moeten beperken. De sector zit in een moeilijke situatie nu Rusland de grenzen sluit. De handelaren kijken ondertussen naar alternatieven, zowel over de grens als binnen Turkije. En Ankara overweegt tegensancties. Aan Russische zijde gaat men verder met stappen om zelfvoorzienend te worden. De roebel daalde weer naar een dieptepunt na een relatief stabiele periode, mede door de alsmaar dalende olieprijs. Op uitnodiging bezoekt Rusland ook Duitsland om het pootgoed te inspecteren.

Turkse citrustelers wachten op oplossing
De Turkse citrussector krijgt harde klappen door de Russische boycot. Rifat Karabucak van Adana Citrus Producers Association zei in Turkse media dat de sector het verlies van Rusland niet zomaar te boven komt. Alternatieve markten zijn onvoldoende. Wel denkt hij dat maatregelen de pijn kunnen verzachten. Zo kan de binnenlandse markt verder ontwikkeld worden om de Turkse consumptie te vergroten.



Het grootste deel van de citrusexport bestaat uit citroenen (42%), gevolgd door mandarijnen (27%), sinaasappelen (18%) en grapefruit (13%). Het grootste deel van het citrus wordt naar Rusland, Oekraïne, Roemenië en Saoedi-Arabië geëxporteerd.
Toen Rusland de boycot aankondigde was in Cukurova, de regio waar zeventig procent van het Turkse citrus wordt geteeld, zo'n dertig procent geoogst. In reactie op de boycot laten telers waarschijnlijk een deel van de oogst hangen. "Citrustelers zitten in een moeilijke situatie," aldus Rifat. "Duizenden huishoudens zijn afhankelijk van de sector. Dit kan grote sociale problemen veroorzaken."

Turkije kijkt naar buurlanden
"Nu de Russische markt is gesloten, richten we onze blik op het Midden-Oosten," aldus de vicepresident van de Turkse Wholesale Hall Federation. "Er is geen reden voor zorgen, want we zijn in een positie om deze hindernis te nemen." Door de aangekondigde boycot blijft er meer product in Turkije bij de groothandelaren staan. Voor deze producten zijn geen alternatieve markten beschikbaar. Volgens de vicepresident zijn de gevolgen voor de telers nog niet dramatisch.

Turkije sluit tegensancties niet uit
De Turkse autoriteiten zouden tegensancties tegen Rusland overwegen, meldt Fruit Inform. "Rusland heeft sancties ingesteld. Als wij denken dat dat nodig is, stellen wij ook sancties in," zei de premier. Volgens de Turken wordt het land hierdoor niet geschaad. Ook stelt Ankara nog altijd open te staan voor een dialoog met Moskou.

Russisch kassencomplex moet gevolgen boycot opvangen
Cherepovets, een stad ten noorden van Moskou, is één van de vier steden die zijn uitgekozen om er een kassencomplex uit de grond te stampen. Doel is om op korte termijn de geboycotte producten uit Europa en Turkije te vervangen. Een bedrijf uit Moskou, in samenwerking met de regering, investeert in de kassen. Als alle documenten ondertekend zijn, begint de bouw in de zomer van 2016. De kassen moeten de stad jaarrond van meer dan 10.000 ton komkommer en tomaten voorzien en veel arbeidsplaatsen opleveren.

Roebel weer onderuit
De Russische munt is weer onderuit gegaan nadat de olieprijs nog verder daalde. De munt staat op 69 roebel voor een dollar, een dieptepunt sinds september. Ook voor een euro moet een record van 75 roebels neergeteld worden. Volgens experts heeft de koersdaling te maken met de nog altijd dalende olieprijs. Eind vorige week kwam de OPEC bijeen, maar slaagde er niet in om een nieuw productiequota af te spreken. De olie-exporterende landen, goed voor een derde van de wereldwijde olieproductie, houden de productie op 30 miljoen vaten per dag (officieel worden er 31,5 miljoen vaten opgepompt). De olieprijs daalde door deze stap. De oliemarkt staat onder druk nu Iran meer vrijheden krijgt op de wereldmarkt en de Verenigde Staten meer (schalie)olie oppompen.

Turkse truckers kiezen Caspian Transport Corridor
Nu de Turkse vrachtwagens op veel oponthoud stuiten aan de Russische grens, worden transportroutes verlegd naar de Caspian Transport Corridor. Via deze route, dwars door Iran, de Kaspische zee over Centraal Azië in, krijgt Turkije mogelijk ook toegang tot andere markten. Om de route af te ronden, moet Turkije de laatste fase van de spoorweg Kars-Tbilisi-Baku afronden. Via deze route heeft Turkije toegang tot het Centraal-Aziatische achterland zonder de Russische grens te moeten passeren.

Mobiele grenscontroles Rusland
De Russische regering zet mobiele grenscontroles in op de grenzen met Wit-Rusland en Kazachstan. Doel van de mobiele controles is om effectiever op te treden tegen de invoer van illegale producten. De douanes van de buurlanden zijn ingelicht over de Russische stappen.

Controle Duits pootgoed
Nadat vorige week de Russische fytosanitaire dienst melding maakte van inspecties in Nederland om het pootgoedquotum vast te stellen, worden tussen 10 en 17 december Duitse bedrijven bezocht. Het Duitse Ministerie van Voedsel en Landbouw nodigde de Russen uit om de inspecties uit te voeren. Naar aanleiding van de controles wordt een quotum vastgesteld.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.