"Hein Buedts: "Toon voor komende maanden is gezet"

Witloofmarkt ziet er niet veelbelovend uit

Tholen - De witloofprijzen staan momenteel zwaar onder druk. Volgens Hein Buedts heeft dit vooral te maken met de hoge opbrengst van de nieuwe wortelen. "Het ziet er voor de komende maanden helaas niet zo veelbelovend uit. Terwijl de producentenprijzen tot eind november nog dik boven de euro waren, zitten we er momenteel al flink onder. Begin december is de daling ingezet en het dieptepunt is al bereikt."Overschot
Hein geeft aan dat de wortelen een bijzonder hoge opbrengst qua gewicht geven waardoor er voor deze periode een ruim overschot op de markt ontstaat. "De oorzaak van de huidige malaise is tweeledig: enerzijds de zachte temperaturen waardoor de worteloogst vlot is verlopen en anderzijds de hoge opbrengst van de nieuwe oogst. Er lopen wel wat acties bij de retailers, maar deze kunnen het verschil niet maken. Mogelijk kan er tegen kerst nog een kleine opleving komen, maar globaal genomen is de toon gezet voor de volgende maanden."

Een punt waar Buedts zich al jaren aan ergert is dat de keten amper gereguleerd wordt. "Hoewel producenten en handel hierover reeds jaren discussie voeren, is er nog steeds geen marktregulering aan productiezijde. Iedereen in de keten doet zowat zijn zin zonder rekening te houden met de gevolgen voor het marktgebeuren. In Belgiƫ geraken producentenorganisaties het niet eens over eventuele productiebeperking, laat staan Frankrijk en Nederland. Dit zou bij voorkeur op Europees niveau geregeld moeten worden", besluit hij. "Hoewel de meeste telers voor minimumprijzen zijn is een regulering op Europees niveau weinig waarschijnlijk. Dit vooral door onenigheid tussen telersgroepen onderling."

Voor meer informatie:
Hein Buedts
Buedts bvba
Soeteweystraat 5
B-3120 Tremelo
Tel. +32(0)16 53 28 42
Fax +32(0)16 53 63 60
info@buedts.be
www.buedts.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven