Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Baden-Württemberg: Grotere aanbouw in folietunnel

Ondanks droogte redelijke oogst houtig kleinfruit

Ondanks grote droogte en extreme hitte werd in Baden-Württemberg in 2015 in totaal 8.990 ton houtig kleinfruit geoogst. Hiermee was er amper verschil met de omvang van de oogst van vorig jaar (+1 procent), alsdus Statistische Landesamt na voorlopig uitslag van de stand van het houtig kleinfruit
Met een oogst van 3.075 ton komt de zwarte aalbes op een derde van de totale oogst. Dit is een lichte verhoging van 3% ten opzichte van 2014. Daarna komen rode en witte aalbessen, die echter met 2.617 ton niet het resultaat van vorig jaar (-4 procent) behaalden. Een nog groter verlies was er bij de productie van frambozen te zien met minus 15 procent (1.121 ton). Bramen konden beter tegen het weer en behaalden met 628 ton een goed resultaat (+31 Procent). De hoeveelheid bessen uit de beschermde teelt maak dit jaar al een deel van 491 ton (+83 procent) uit.


Aanbouw van houtig kleinfruit in Baden-Württemberg 2015 bron: Statistisches Landesamt Baden-Württemberg

Houtig kleinfruit wordt op een oppervlak van 1.722 hectare (ha) geproduceerd, waarbij het grootste deel uit de volle grond komt. Regionaal sterk is het zuidelijke Rijnvlak, de Bodensee en de regio Heilbronn. Met 705 ha regeert de zwarte aalbes, maar hiervan werd het gebied de laatste jaren vergroot (+19 ha). Koploper door nieuwe beschermde teelt (+37ha) zijn de rode en witte aalbessen, die 339 ha in beslag nemen. 

Verdere uitbreiding van gebied was te zien bij Aroniabessen en de blauwe bessen (10 cq 11ha) De duidelijke vermindering van vollegronds frambozen op 270 ha (-46ha) zou te maken kunnen hebben met de besmetting van de fruitvlieg vorig jaar. Daarom waren er flinke investeringen in folietunnels of in kassen, die ten opzichte van 2014 van 25 ha naar 58 ha toenamen. Hierbij maakt de framboos met 38 ha het grootste deel uit.

bron: www.statistik.baden-wuerttemberg.de
Publicatiedatum: