Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Staking legt verkeer Moskou plat

Rusland kondigt strengere controle Wit-Rusland aan

Rusland gaat de invoer uit Wit-Rusland strenger controleren. De afgelopen maanden werd er veel producten onderschept waarvan de documenten niet op orde waren. Ook houdt de inspectie rekening met illegale import uit Turkije. Truckers in Moskou legden vorige week het verkeer plat vanwege de verhoogde belasting voor vrachtwagens. En vier vrachtwagens met twijfelachtige documenten worden vastgehouden tot er meer duidelijkheid is over de land van herkomst.

Rusland kondigt strengere controle Wit-Rusland aan
De fytosanitaire inspecties aan de grens tussen Wit-Rusland en Rusland worden verscherpt. Er wordt strenger gekeken naar de fytosanitaire certificaten en authenticiteit van de producten. De maatregelen worden genomen nadat vanuit Wit-Rusland in de laatste maanden meerdere partijen zijn onderschept, die niet aan de eisen voldoen. Daarnaast houdt de inspectie rekening met illegale import van Turkse producten via Wit-Rusland vanaf januari.Eerder deze maand onderschepte de inspectie vier vrachten uit Wit-Rusland die niet aan de gestelde eisen voldoen. Een vrachtwagen was geladen met broccoli en sla (totaal gewicht 9,56 ton) uit Macedonië, de tweede vervoerde Zuid-Afrikaanse peren (19,4 ton), de derde was geladen met groenten en fruit uit Marokko en Brazilië (17,5 ton), de vierde vervoerde 16,6 ton Zuid-Afrikaanse producten. Volgens de Russische inspectie was er echter geknoeid met de bijgevoegde documenten, volgens de papieren gaat het om re-export uit Tsjechië. De Tsjechische autoriteiten werd om opheldering gevraagd, tot die tijd blijven de vrachtwagens achter slot en grendel.

Staking legt verkeer Moskou plat
Hoewel de regering van Azerbeidzjan vorige week aankondigde dat het conflict over de nieuwe belasting was opgelost, waren er afgelopen week demonstraties van Russische chauffeurs in Moskou. De boze truckers blokkeerden de weg uit protest tegen de verhoogde belasting voor vrachtwagens van meer dan 12 ton. Het protest stond gepland voor 30 november, maar werd afgelast nadat de politie succesvol de vrachtwagens onderschepte voor ze in Moskou waren.

Blauwe bessenprijzen verviervoudigd
In de zomermaanden kent Rusland een eigen blauwe bessenteelt, daarnaast zijn er wilde blauwe bessen beschikbaar. De import ligt die maanden stil. Waar voorheen ook uit Europese landen werd geïmporteerd, ligt de focus nu op Latijns-Amerika. Met name Uruguay is een belangrijke leverancier, vertelt een handelaar. De prijs voor de bessen ligt in de zomer tussen de 5 en 8 dollar per 1,5 kilo. De importbessen brengen zo'n 14 tot 17 dollar per 1,5 kilo op. Transporteurs overwegen om de directe aanvoer naar Moskou te staken en via Rotterdam de bessen in te voeren. Op die manier hopen de importeurs kosten te besparen.

Russische ambitie: graanschuur van de wereld
In zijn jaarlijkse toespraak wees president Poetin er onder andere op dat Rusland de potentie heeft om uit te groeien tot de graanschuur van de wereld. "We zijn niet alleen in staat onszelf te voeden met de landbouwgrond en de waterreserves die er zijn. Rusland kan ook de grootste leverancier wereldwijd worden van gezond, duurzaam, kwalitatief hoogwaardig voedsel, dat enkele Westerse bedrijven al lange tijd niet meer leveren." Om deze droom te verwezenlijken moet de efficiëntie van de landbouwbedrijven in Rusland omhoog. De export van voedsel zit de laatste jaren in de lift. Vorig jaar exporteerde het land twintig miljard dollar aan agrarische producten, dat is een kwart meer dan de defensie-export en een derde meer dan de gasopbrengsten. "Tien jaar geleden importeerde Rusland ongeveer de helft van al het voedsel en waren we sterk afhankelijk van de import. Nu is Rusland een exporteur; dankzij de boeren."

Patriottisme viert hoogtij
Sinds de annexatie van De Krim in maart 2014 zijn Russen nationalistischer geworden. De Russen zijn trots op hun land, 82 procent zei in een onderzoek dat de Russische nationaliteit te verkiezen is boven elke andere nationaliteit. In 1996 zei nog 36 procent van de Russen dat het land de beste plek is om geboren te worden. Vanaf het jaar 2000 schommelt dat percentage rond de zeventig procent. Ook de trots op de geschiedenis is gestegen en minder Russen schamen zich voor ontwikkelingen in het land.

Murcia ziet kans in Rusland
In reactie op de boycot van Turkije ziet de Spaanse regio Murcia haar kans schoon. De regio heeft aangeboden de geboycotte Turkse producten op de Russische markt te vervangen. In een brief pleit de tuinbouwsector er bij het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken voor om de import uit Murcia op te starten. De exporteurs verwachten snel reactie uit Moskou. De exporteurs wijzen er op dat de regio een lange relatie heeft met Rusland en dat het hervatten van de export daarom eenvoudig is. Uiteraard valt de Spaanse regio onder het embargo dat Rusland op Europese groenten en fruit stelde en het is de vraag of Rusland deze wens van de Spanjaarden inwilligt. Eerdere verzoeken van onder andere Griekenland werden niet gehonoreerd.

Syrië start export Rusland
Op 5 december is een schip met sinaasappelen en citroenen voor de Russische markt de haven van Latakia uitgevaren. Daarmee wil Syrië profiteren van de importstop van Turkije. De 800 ton fruit moeten de 18e de haven van Novorossisk binnenlopen. De exporteur hoopt dat er meer geëxporteerd kan worden nu ook Turkije geboycot wordt.

Abchazië vergroot export mandarijnen
De regio Abchazië heeft de export van mandarijnen naar Rusland vergroot met dertig procent. Dat liet de minister van Landbouw van de uitgeroepen republiek weten. "alleen al in november verscheepten we 5,65 miljoen ton mandarijnen naar Rusland, vorig jaar was dat slechts 4,4 miljoen," aldus de minister. Als Rusland de vraag naar de mandarijnen vergroot, is de regio bereidt de productie uit te breiden.

Siberische kastelers profiteren van boycot
De kastelers in Siberië profiteren van de boycot van Turkse producten, aldus de eigenaar van een groot kassencomplex in de Russische regio. De vraag naar Russische tomaten en komkommers zou al beter zijn dan de vraag naar de importalternatieven. Voor tomaten en komkommers verwachten de kastelers dan ook geen problemen in de aanvoer. Voor aubergines en courgettes is dat anders, geven de telers toe. Daarvoor zal gekeken worden naar Iran, Marokko en China.

Ecuador wil broccoli-export naar Rusland verhogen
Ecuador denkt dat het mogelijk is om de broccoli-export naar Rusland te verhogen nu Moskou een verbod op de invoer van levensmiddelen uit Turkije heeft uitgevaardigd, zegt Sputnik Novosti van het Commercieel Bureau van Ecuador in Rusland. "Van de lijst uit Turkije verboden landbouwproducten heeft broccoli het hoogste potentieel," volgens Novosti.


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.