Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Broccoli uit Murcia verovert marktaandeel

Spanje: Herstel van kwaliteit en prijzen broccoli

Het Spaanse broccoliseizoen had begin oktober een goede start met oogsten uit Albacete en Granada. Het was een maand met kwaliteitsproductie en een hoge vraag in Europa. In de exportbestemmingen was de productie van mindere kwaliteit. De Spaanse broccoli profiteerde hiervan met zeer positieve verkoopresultaten.

In november keerde het weer zich tegen het Spaanse product op een moment dat het broccoliseizoen in Murcia op de gebruikelijke honderd procent zou moeten zitten met afzet door middel van regelingen met de retail in het buitenland.

"In november was er meer vocht en hogere temperaturen dan normaal, hetgeen in veel gevallen leidde tot rot en alternaria. De versnelde productie en slechte kwaliteit bemoeilijkten het hanteren van het product. Hierdoor moest het grootste deel van de oogst direct naar de verwerkingssector. Daarnaast herstelde de kwaliteit van de Europese productie, waardoor deze markten zelfvoorzienend konden zijn. Al deze omstandigheden hebben geleid tot exportdaling en lage prijzen," aldus David Franco, marketingdirecteur van het bedrijf Campo de Lorca in Murcia.

De situatie is in de afgelopen 10 dagen veranderd. De prijzen zijn weer beginnen te stijgen en de kwaliteit verbetert. "Met de dalende temperatuur is de toestand zich beginnen te stabiliseren en de productiekwaliteit herstelt. We verwachten een goede vraag en bevredigende resultaten tot week 51. We hopen ook te profiteren van de kerstperiode, die meestal resulteert in een verhoogde broccoliconsumptie. De productie in Italiƫ en Polen is reeds voltooid en de markt heeft op dit moment alleen broccoli van Murcia."

Broccoliconsumptie stijgt elk jaar
Franco: "De broccoliconsumptie stijgt jaar na jaar in elke markt waar we verkopen, met name in het Verenigd Koninkrijk, Scandinaviƫ, Italiƫ en zelfs in Frankrijk en Duitsland, waar ondanks een lage consumptie per hoofd van de bevolking het volume van onze zendingen elk jaar toeneemt."

Broccoli uit Murcia verovert marktaandeel
Murcia's seizoen wordt elk jaar langer van begin oktober tot eind mei of begin juni. Franco: "We kunnen aan het begin en het einde van het seizoen kwalitatief concurreren met producties uit andere landen in een tijd van het jaar waarin we dat in het verleden niet konden. De Europese distributieketens beginnen de veiligheid en de stabiliteit van de productie van Murcia te waarderen." 

Waterschaarste blijft een beperkende factor
Murcia is Spanje's belangrijkste broccoliproducent: een regio met de ideale weersomstandigheden voor de teelt van deze groenten, maar een aanzienlijk watertekort vanwege het gebrek aan regen. "De sector kampt al drie seizoenen met ernstige waterleveringsproblemen, maar tot nu toe hebben we de productie dankzij ontzilting veilig kunnen stellen, omdat op dit moment de Taag-Segura wateroverheveling de watertekorten onvoldoende heeft kunnen dekken. Ik ben ervan overtuigd dat we deze campagne tot een goed einde zullen brengen, maar ik hoop dat de autoriteiten en de overheid actie ondernemen om dit probleem op de korte tot middellange termijn op te lossen."
Publicatiedatum: