Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Containermonitor geeft realtime inzicht in locatie container

Data delen levert geld op

Tholen - Bedrijven, organisaties en de overheid hebben een schat aan informatie liggen. Gecombineerd levert deze informatie geld op. Een voorbeeld hiervan is de Containermonitor die Loek Hermans, voorzitter Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Peter Verbaas van FrugiVenta en Michiel Haarman van NLIP presenteerden tijdens het EU Fresh Info. "Nederland hoort tot de frontrunners. We hebben de moed om data te delen."


v.l.n.r. Harrij Schmeitz (FrugiCom), Peter Verbaas (FrugiVenta), Loek Hermans (Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen), Michiel Haarman (NLIP).

Via de containermonitor kan met een muisklik gekeken worden waar een container zich bevindt. Dat scheelt telefoontjes plegen en draagt bij aan de traceability en betrouwbaarheid van een levering. En niet geheel onbelangrijk, het levert per container 100 euro aan besparingen op.

Container Monitor from leonie jeurissen on Vimeo.



"In de huidige situatie is bij groente- en fruitexporteurs veelal één medewerker fulltime bezig met het verzamelen van stukjes informatie over een lading groenten of fruit om deze vervolgens weer te koppelen tot een overzichtelijk geheel", aldus Peter. "In plaats van heel veel telefoontjes is de informatie nu beschikbaar op één scherm. Bedrijven kunnen hiermee niet alleen direct besparen, maar het leidt tevens tot meer transparantie, betere traceerbaarheid en een hogere efficiency in het vervolg van het importproces."



Het technische aspect vormde nauwelijks een uitdaging, beamen de drie. Het schrijven van de software, de data koppelen en inzichtelijk maken: het valt in het niet bij de energie, die het kost om bedrijven mee te krijgen. "Er heerst vaak onzekerheid over wat er met de data gedaan wordt. Data delen met een directe relatie is makkelijker dan met een community," vertelt Peter. Deze terughoudendheid moest overwonnen worden om de dienst van de grond te krijgen. Voor het project werkten bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren samen. "De oplossing ligt niet altijd binnen één sector. Er moeten ook andere sectoren bij betrokken worden. De private sector heeft de stap gezet om data te delen, nu is de overheid aan zet om aan te haken," aldus Loek.