Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marco de Vries, Vriemex:

"Goede stemming op wortelmarkt, maar het seizoen is nog lang"

Tholen - Momenteel is er een redelijk goede vraag naar peen uit Oost-Europa. Toch valt er volgens Marco de Vries van Vriemex uit Nagele niet zoveel te verdienen aan de wortelen momenteel. "De prijs voor gewassen peen ligt rond de 20-22 cent, maar bij de boeren zit de stemming er goed in en zij vragen ook 20 cent. Voor de verwerkers zal de prijs volgende week wel omhoog moeten. In eerste instantie leek er door de droogte in Polen erg veel vraag uit die kant te komen, maar door de regen zijn daar de wortelen goed bijgegroeid. Toch zijn de opbrengsten daar minder. Ik verwacht wel dat er vraag blijft uit Oost-Europa. Vanuit naburige landen als Belgiƫ en Duitsland is nog niet zoveel vraag."Vriemex koopt en verkoopt wortelen voor de export naar landen in Scandinaviƫ en Midden- en Oost-Europa. "In het verleden exporteerden we ook naar Frankrijk, maar die markt hebben de Franse telers toch meer overgenomen. Het valt niet mee om met onze bewaarpeen te concurreren met hun verse peen", vertelt Marco. De opbrengsten liggen volgens hem rond de 10% lager dan vorig jaar. "In Groningen waren de opbrengsten wat hoger en hier in Flevoland weer wat lager. Rooiden we vorig jaar gemiddeld 140 kisten op een hectare, nu ligt het gemiddelde rond de 120 kisten. Het is belangrijk dat de telers de kwaliteit goed in de gaten houden. De mindere partijen zijn wij nu aan het ruimen."

Naast gangbare peen handelt Vriemex in biologische wortelen, maar volgens Marco is de vraag naar biologische product in Oost-Europa nog beperkt. "Mogelijk komt dat in de toekomst als de economie daar opleeft, maar nu richt de vraag zich nog op gangbaar product." Hoe de markt zich verder zal ontwikkelen, durft hij niet te voorspellen. Het is nu begin december. Wij verkopen de grote hausse in april, mei en juni. Dan ben je een paar maanden verder. Er kan nog zoveel gebeuren!"

Voor meer informatie:
Marco de Vries
Vriemex
Sluitgatweg 4
8308 RE Nagele
The Netherlands
Tel: +31 527 652 277
Fax: +31 527 652 897
[email protected]
www.vriemex.nl