Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maurice Prickartz (BDO):

"Let op strikte voorwaarden bij nultarief BTW"

Tholen - Wie in Nederland goederen levert, verrekent daar 21 of 6% BTW over. Voor de leveringen van goederen naar het buitenland, kan onder voorwaarden het 0% BTW-tarief worden gehanteerd. Toepassing van dit nultarief is wel gebonden aan strikte voorwaarden. Nu de fiscus de zogeheten carrouselfraude steeds strenger controleert, lopen ook ter goeder trouw handelende ondernemers tegen de lamp, die onbewust niet aan de voorwaarden voldoen. BTW-specialist Maurice Prickartz van accountants en belastingadvieskantoor BDO luidt de noodklok. "De benodigde bewijslast van leveranciers is omvangrijk"

Met BTW-fraude in Europa gaat jaarlijks zo'n 200 miljard euro om. Door informatie-uitwisseling van de belastingdiensten worden de controles steeds beter en kan de fiscus de laatste jaren beter controleren om de carrouselfraude terug te dringen. "Het is natuurlijk prima dat fraudeurs worden aangepakt, maar we zien dat eerlijk handelende ondernemers ook niet altijd aan de voorwaarden voordoen. Daarom is een stukje bewustwording belangrijk", vertelt Maurice. "Dit verhaal geldt ook voor export buiten de EU. Onlangs kreeg de belastingdienst nog gelijk in een zaak met een groenten- en fruithandelaar die naar Rusland exporteerde. Wanneer de bedrijven hun bewijslast niet kunnen verantwoorden, kunnen de naheffingen inclusief boetes hoog zijn."

"Om het nultarief wegens leveringen binnen de Europese Unie toe te passen moeten leveranciers aan twee voorwaarden voldoen. Zo moet de leverancier aannemelijk maken dat de goederen Nederland hebben verlaten en de afnemer een intracommunautaire verwerving aangeeft in het land van aankomst van de goederen. Aan deze tweede voorwaarde kan relatief eenvoudig worden voldaan door het opvragen van het buitenlandse BTW-nummer van de afnemer. Belangrijk hierbij is wel dat het BTW-nummer van de afnemer wordt gecheckt, bijvoorbeeld op de site van de Europese Commissie. Dit moet vastgelegd worden en periodiek plaatsvinden", vertelt de specialist van BDO. "De eerste voorwaarde dat aannemelijk gemaakt moet worden dat de goederen zijn vervoerd naar het buitenland blijkt uit de praktijk een stuk lastiger en helemaal als de afnemer de goederen zelf komt ophalen."

"De staatssecretaris van Financiën heeft zelfs aangegeven dat bij afhaaltransacties met nieuwe klanten, ongeacht de bewijslast, Nederlandse BTW moet worden berekend. Leveranciers zijn dan bang dat ze omzet missen wanneer Nederlandse btw berekend moet worden aan de buitenlandse afnemers en veel ondernemers kiezen er dan ook voor om toch het nultarief toe te passen. Liever omzet waar risico's aan vastzitten dan geen omzet. Het is echter wel belangrijk dat ondernemers zich bewust moeten zijn dat de belastingdienst bij een controle Nederlandse BTW kan naheffen wanneer niet aan de bewijslast wordt voldaan. Bij twijfel raad ik aan om altijd met Nederlandse btw te factureren. De leverancier is namelijk altijd 100% verantwoordelijk voor de toepassing van het nultarief. Als bewijslast kan worden aangemerkt een combinatie van bescheiden en documenten waaruit blijkt dat de goederen Nederland hebben verlaten, zoals een afhaalverklaring of vervoersverklaring, vrachtbrieven, correspondentie met de klant, een orderbevestiging, transportdocumenten, betalingsbewijzen, verzekeringspolissen, etc."

"Het aantal rechtszaken over de toepassing van het nultarief is talrijk, met in hoge mate succes voor de belastingdienst. Tegenwoordig is ook de trend dat de belastingdienst onderzoeken uitvoert op grond van de steekproefmethode. In plaats van de administratie integraal te onderzoeken, selecteert de belastingdienst dan willekeurig een aantal transacties. Is hiervan een bepaald percentage fout, dan wordt deze fout geëxtrapoleerd op alle transacties. Dit heeft tot gevolg dat een kleine fout kan leiden tot zeer forse naheffingen. Een veel gehoord geluid van de ondernemers is dat net de verkeerde transacties zijn beoordeeld, maar daar heeft de fiscus geen boodschap aan. Naast het naheffen van de BTW, die vaak niet meer verhaald kan worden op de buitenlandse klant, kan ook sprake zijn van boetes die in bepaalde gevallen zelfs kan oplopen tot 50%!

Voor meer informatie:
Maurice Prickartz
BDO
Tel: +31 (0) 10 242 4600
maurice.prickartz@bdo.nl
www.bdo.nl