Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alleen nog maar aardbeien met energielabel A bij Vitam

Meer duurzame groente en fruit op het bord. Het liefst van Nederlandse bodem en allemaal tenminste met energielabel A of B. Dit is de gedachte achter het 'Seizoenenkompas' dat Vitam in samenwerking met Smeding en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft ontwikkeld. "In ons bedrijfsrestaurant vind je van mei tot en met september aardbeien van Nederlandse bodem met label A en in de wintermaanden geen aardbeien uit verwarmde kassen of verre landen met label C en D", aldus Vitam.

Met het 'Seizoenenkompas' wil Vitam haar inkoop van groente en fruit verder verduurzamen en meer bewustwording creƫren over het Nederlandse seizoen. De Nederlandse bodem biedt een breed scala aan mooie producten en doordat altijd alles beschikbaar is uit verre landen zijn we dit besef verloren. Daarom wil Vitam tenminste 95% van haar groente en fruit inkopen met energielabel A en B, waarvan 75% groente en fruit van Nederlandse bodem. Daarnaast zijn er ook smaakmakers in de keuken, zoals sugar snaps uit Kenia, die het milieu zwaarder belasten.

Samenwerking Smeding en Milieu Centraal
Als initiatiefnemer heeft Vitam alle groenten en fruit die Smeding kan leveren in kaart laten brengen. Om de milieubelasting per kilogram per product te bepalen heeft Milieu Centraal de producten beoordeeld op teeltwijze, transport en verpakking. Zo krijgen bananen uit Costa Rica het hele jaar door label A en groene asperges uit Peru het hele jaar door energielabel E. Het verschil zit hem in de opbrengst per hectare, de verpakkingseenheid en vooral het transportmiddel. De bananen van Smeding komen met gigantische zeeschepen. De uitstoot per product is vele malen lager wanneer je dit vergelijkt met groene asperges per vliegtuig uit Peru.

Inmiddels koken 30 bedrijfsrestaurants van Vitam met het Seizoenenkompas. Hoe dichter we bij het (Nederlandse) seizoen blijven, hoe meer variatie, kwaliteit en smaak we kunnen bieden in de gerechten. Onze gasten noemen het ook wel 'het rad van fortuin'.

Bron: Vitam
Publicatiedatum: