Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vooruitzichten voor Celina-peer zeer positief

De Celina-peer, werd voor het eerst geteeld in 2005 in Zuid-Afrika en zal commercieel in productie gaan in januari 2017. Celina wordt vroeg in januari geoogst rond dezelfde tijd als Williams Bon Chrétien. Wat betreft de Zuid-Afrikaanse oogstkalender opent Celina het seizoen en wordt dit opgevolgd door Rosemary, Flamingo, Cheeky en uiteindelijk Forelle. Het oogstraam zal daardoor niet in conflict komen met andere variëteiten, wat een groot voordeel is wat betreft werkgelegenheid en de beperkingen van de infrastructuur.Rood en groen
"Hoewel hij met een rode blos op een groene achtergrond erg aantrekkelijk is voor consumenten, is hij niet wezenlijk anders dan de andere variëteiten aan blosperen die beschikbaar zijn. Maar voor telers is er een enorm verschil. Er is een veel groter percentage aan fruit op de boom die goed gekleurd is en dit is waar je je omzet uit haalt," zegt Andries van der Westhuizen van Stargrow Fruit Marketing. "Het heeft ook een mooie houdbaarheid, die issues rondom kwaliteit zullen verminderen tijdens en na het verschepen. Hij doet het ook erg goed in koelopslag."

De Celina is een vrij nieuwe perenvariëteit. Zuid-Afrikaanse peren gaan traditioneel gezien naar West-Europa en dan met name naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Van der Westhuizen zijn dit de logische markten om het eerst te verkennen. "Er zijn ook veel mogelijkheden in China, waarvan we hopen dat deze markt binnenkort open gaat voor Zuid-Afrikaanse peren. We hebben in het verleden altijd een goede vraag vanuit Hong Kong naar blosperen gehad. De Forelle was daar altijd in trek voor een goede prijs en de Celina lijkt daar veel op. Dat de Celina veel vroeger in het seizoen op de markt komt dan de Forelle, is ook een voordeel."

De volumes, die in 2017 worden verwacht, komen neer op 300 ton, die snel zullen toenemen van 600 ton naar 4000 ton als alles wat al is aangeplant zijn volledige productie bereikt. Dit volume zal nog meer oplopen, omdat er continu nieuwe aanplantingen worden uitgevoerd.

Stargrow heeft als enige de rechten voor de Celina-peer in Zuid-Afrika. In een onderlicentie mag Core Fruit de variëteit vermarkten. 

De Celina wordt al geteeld in België, Scandinavië en Spanje.

Stargrow heeft nog een paar nieuwe variëteiten in aantocht, maar het is nog te vroeg om hier iets over te zeggen, omdat ze nog worden voorbereid.

Voor meer informatie:
Andries van der Westhuizen
Stargrow Fruit Marketing
Tel: +27 21 880 1882
Mob: +27 82 873 3336
Email: [email protected]
www.stargrow.co.za


Publicatiedatum: