Vorige week kondigde Rusland al aan economische sancties tegen Turkije te willen nemen als vergelding van het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig. Afgelopen weekend publiceerde de Russische regering de lijst maatregelen, die nog veel open laat en vragen oproept.


Tijdens de G20 top in Antalya (Turkije) op 15-16 november ontmoetten de Russische president Poetin (links) en de Turkse president Erdogan elkaar. bron: Kremlin

De Russische regering stelt een beperking in op de import van "bepaalde goederen". Welke producten precies op deze lijst komen te staan, is nog onduidelijk. Daarnaast is er een verbod afgevaardigd "bepaalde werkzaamheden" door Turkse bedrijven op Russisch grondgebied. Ook zijn er restricties ingevoerd op het aannemen van Turkse werknemers, wat waarschijnlijk vooral de bouwsector zal treffen. In die sector timmeren Turkse bedrijven de laatste tijd aardig aan de weg.

Op logistiek gebied zijn er ook maatregelen genomen. Chartervluchten tussen de landen zijn verboden, Turkse transportondernemingen, die in Rusland actief zijn worden scherper gecontroleerd en de douane heeft opdracht gekregen in de havens aan de Azov en de Zwarte Zee Turkse schepen scherper te controleren.

Tot slot komt er geen visumvrij reizen voor Turken naar Rusland en worden toeristische reizen naar Turkije ontmoedigd. Daarmee stopt de stroom van 4,5 miljoen Russische toeristen, die jaarlijks afreist naar Turkije. Van alle toeristen die Turkije bezoeken, is twaalf procent afkomstig uit Rusland.
 
De sancties blijven van kracht tot de situatie verandert. Rusland liet ook doorschemeren dat de sancties aangescherpt kunnen worden met bijvoorbeeld uitstel van de bouw van een gaspijp in de Zwarte Zee en de bouw van een kerncentrale.

Klik hier om het decreet van de regering te lezen (Russisch).