Rusland bereidt sancties Turkije voor

Premier Medvedev heeft tijdens de kabinetsvergadering gisteren opdracht gegeven een sanctielijst op te stellen. Daarmee gaf hij een opdracht van president Poetin door aan de regering. Het Kremlin stelt in de komende twee dagen een lijst samen met mogelijke economische stappen tegen Turkije. Welke maatregelen Rusland neemt is nog onzeker, dat kan variëren van uitstel van projecten tot financiële restricties en van een im- of exportboycot tot maatregelen in logistiek en transport.

Op internet circuleren verschillende berichten over maatregelen die Rusland zou nemen, maar officieel is er nog geen boycot afgekondigd. Rusland wil maatregelen nemen die volgens het Internationaal Recht zijn toegestaan en die de Russische economie zo min mogelijk schade berokkend. Dat blijkt uit notulen die de regering publiceerde.

Retailer Metro Cash & Carry roept op de Turkse groenten en fruit te ontzien. Het bedrijf zou zo'n 25 procent van de AGF uit Turkije importeren. "We kunnen ons zeker aanpassen, maar een beslissing om een embargo op te leggen is niet ten bate van de consument. Verminderde concurrentie zal leiden tot hogere prijzen," zei Boris Minialay van Metro.

Rusland liet wel een negatief reisadvies uitgaan voor Turkije. Het wegblijven van de 3,3 miljoen Russische toeristen die jaarlijks Turkije bezoeken kan die sector een harde klap toedienen. Alleen uit Duitsland bezoeken meer toeristen het Mediterrane land.

Ondanks dat er nog geen officiële maatregelen afgekondigd zijn, komen er wel berichten naar buiten over Turkse vrachtwagens die aan de grens gestopt worden en zouden Turkse zakenmensen die naar een congres in Krasnodar reisden op een toeristenvisum uitgezet worden.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven