Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Rafael Perucho: "De sleutel ligt in het elimineren van de wrangheid"

Succes Persimon stimuleert wereldwijde productie

Op de piek van het Persimon® kaki-seizoen bezocht FreshPlaza de regio Ribera Alta in Valencia, in de beroemde Ribera del Xúquer die goed is voor ongeveer 50% van de Spaanse kaki-teelt. Bij de in La Alcudia gevestigde Canso-coöperatie hadden we de kans om het vele verpakkingsproces te zien, van het moment dat het product binnenkomt, totdat het wordt verscheept. Canso behoort toe aan de tweedelijns coöperatie Anecoop, die de grootste kaki-exploitant van Spanje is.De meest verspreid geplante variëteit in Spanje is met een een areaal van 95% de Rojo Brillante (Bright Red). De productie hiervan is toegenomen van 5 miljoen kilo naar 240 miljoen kilo in 15 jaar tijd. "De lage omzet die telers verkregen in de citrussector, heeft in sommige gevallen ertoe geleid dat ze de plantage hebben verlaten. Anderen kozen ervoor om hun land te verkopen. Daarnaast zijn er nog diegenen die ervoor hebben gekozen om zich te wagen aan de teelt van meer exotisch fruit, zoals kaki of granaatappelen, die ze combineerden met het vermarkten van citrus," legt Rafael Perucho uit, die manager van de Raad van toezicht is voor PDO Kaki Ribera del Xúquer.De Raad van toezicht van de PDO Kaki Ribera del Xúquer werd opgericht in 1998. Het controleert bijna 100 miljoen kilo van 6000 telers en voert promotieactiviteiten uit. Bijna de gehele productie is bestemd voor massadistributie. 20% gaat naar de binnenlandse markt, die de voornaamste klant is. De overige 80% wordt geëxporteerd naar meer dan 40 landen. In Europa zijn Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de grootste consumenten. Voor de veto werd rond de 10% van de kaki verscheept naar Rusland, maar sindsdien is er sprake van een toename van het exportvolume naar Wit-Rusland. Vorig jaar vond de meeste groei plaats in de export naar de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Canada, de VS en Brazilië.Het verwijderen van wrangheid
"Het succes van de Persimon® kaki ligt in de verwijdering van zijn wrangheid en in zijn textuur, omdat de variëteit eigenlijk nog steeds hetzelfde is. Om een gezwollen textuur te verkrijgen, wordt het van te voren geoogst. Vandaag de dag is ongeveer 99% van de kaki die de markt bereikt gezwollen. Maar nog belangrijker is de verwijdering van zijn natuurlijke wrangheid. Om dit voor elkaar te krijgen wordt de kaki opgeslagen in kamers met CO2. Hoe minder zuurstof in de kamer, des te sneller wordt de wrangheid kwijtgeraakt. Met deze methode kan het proces voltooid worden binnen slechts een dag, waar dit voorheen met het gebruik van ethanol vijf dagen kostte," legt Rafael Perucho uit.Het omgaan met het fruit is helemaal niet moeilijk, volgens Rafael Perucho. Het heeft geen naoogstbehandelingen nodig, zoals citrus. Het moet simpelweg gewassen worden met water, gedroogd worden en worden verpakt. Vervolgens heeft het fruit een houdbaarheid van twee tot drie weken.

Productie neemt wereldwijd toe
Volgens Rafael is de productie van kaki nog steeds klein in vergelijking met andere producten zoals citrus en appelen. Om die reden ligt de productie in handen van kleine telers en hoewel momenteel het aanbod niet genoeg is om tegemoet te komen aan de vraag, zegt Rafael dat de productie met rap tempo toeneemt in Spanje, wegens de goede opbrengst en hoe gemakkelijk het te telen is. De productie zal ook snel toenemen in andere landen in het Middellands Zeegebied die al begonnen zijn met aanplanting, waardoor er dus sprake zal zijn van sterkere concurrentie op de korte en middellange termijn."Er zit groei in de teelt van Rojo Brillante-kaki's. Niet alleen in La Ribera del Xúquer, maar ook in andere teeltgebieden in Spanje. Dit is iets dat we met name zullen merken in de komende seizoenen, als alles dat is geplant begint te produceren. De vraag naar kaki is in zo'n mate dat er een lange wachtrij staat voor het kopen van kaki-zaailingen. Verder wordt het veel aangeplant in landen als Marokko, Turkije, Portugal of Italië, waar men ook een snelle en significante groei verwacht."


"De Verenigde Staten, wat een markt is waar we ook naartoe exporteren, heeft onlangs officieel aangekondigd dat er een nieuwe variëteit is geïntroduceerd, die kennelijk de meest voorkomende zachte variëteit, de Hachiya, zal vervangen. Deze lijkt toevallig precies op onze Rojo Brillante. Het lijkt misschien gek, maar dat land maakt het erg makkelijk om nieuwe variëteiten te lanceren, zelfs als ze niet nieuw zijn, en zorgt voor veel juridische barrières om hun authenticiteit te verifiëren."Het is echter nog een onbekend product. "Volgens verscheidene onderzoeken is in Spanje slechts 10% van alle consumenten bekend met dit fruit, hoewel de populariteit toe blijft nemen. Ik denk dat er dus nog een lange weg te gaan is," voegt Rafael toe.

Op zoek naar variëteiten voor een langer seizoen
Het productieschema voor kaki is relatief kort, van oktober tot januari met zeer lage volumes in de eerste en laatste weken van het seizoen."We blijven doorgaan met het zoeken naar nieuwe variëteiten door middel van het Instituut voor Landbouwonderzoek van Valencia (IVIA). Tot nu toe zijn we niet in staat geweest om een vroege of late variëteit te vinden die ons in staat stelt om het seizoen uit te rekken, omdat ze hetzelfde productieschema hebben als de Rojo Brillante."

Voor meer informatie:
Rafael Perucho
Consell Regulador DOP Kaki Ribera del Xúquer
Plaça del País Valencià, 7
L'Alcúdia, Valencia. SPAIN
T: +34 962997702
M: +34 666601736
[email protected]
www.kakifruit.com


Publicatiedatum: